Gaming

Ni PlayStation ni Xbox: Treća konzola će biti najprodavanija za praznike

Nova generacija konzola je na pomolu, Sony i Microsoft su godinama radili na novim uređajima koji će krasiti police vjernih igrača širom svijeta.

Ni PlayStation ni Xbox: Treća konzola će biti najprodavanija za praznike Foto: popular mechanics
playIzvor

Konzole će se pojaviti u pravo vrijeme, pred početak praznične sezone, kada su svi raspoloženi za kupovinu, ali čini se kao da Playstation 5 i Xbox Series konzole neće biti zvijezde u narednim mjesecima, već Nintendo Switch.

Tako barem misle analitičari koji oštro prate situaciju na tržištu. Jedan od čelnika NPD Grupe, Met Piskatela, otkrio je da će na video igre i srodni hardver biti utrošeno preko 13 milijardi dollara za vrijeme praznične sezone, odnosno tokom novembra i decembra, i to samo na teritoriji SAD-a.

U izvještaju se navodi da će next-gen konzole biti rasprodate već prvog dana kada se budu pojavile, kao i da će period nakon izlaska biti ispraćen nestašicom istih, što smo već vidjeli kada su prednaručivanja bila otvorena, prenosi play.co.rs.

Tu bi navodno Nintendo Switch privukao dosta pažnje kao pristupačna alternativa za konzole koje nisu dostupne. Nestašica novih konzola će biti trend koji će se nastaviti i tokom 2021. godine, dok Soni i Microsoft ne pojačaju proizvodnju.

Nintendo se već zapravo "naoružao" za predstojeću prazničnu sezonu, pošto je u dva navrata pojačao proizvodnju Switch konzola, jednom u aprilu i još jednom tokom septembra. To dolazi nakon nestašica koje su se odigrale u prvoj polovini godine. Samim tim, izgleda da će Nintendo biti spremniji za predstojeće praznike.

Kada se Switch izuzme iz jednačine, Playstation 5 je znatno u prednosti nad Xbox Series X i Xbox Series S.

Portal Analitika