Zanimljivosti

Ne vozite na rezervi: Evo kada je najbolje dopuniti rezervoar

Njemački ADAC savjetuje kada je najbolje natočiti gorivo kako bi izbjegli da u saobraćajnoj gužvi ostanete bez goriva.

Ilustracija Foto: Depositphotos
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

U svakom slučaju, vozači ne bi trebalo da čekaju da se upali lampica za rezervu, upozoravaju iz ADAC i kažu da je na benzinsku pumpu najbolje svratiti kada kazaljka spusti na četvrtinu rezervoara, prenosi Autoklub.hr

"Mreža benzinskih pumpi u Njemačkoj je vrlo dobro razvijena, tako da uz malo zdravog razuma i pravovremenog točenja goriva ne bi trebalo biti problema”, objašnjavaju iz ADAC-a.

Takođe, ne smijete nositi više od deset litara goriva van rezervoara u automobilu – čak i ako je dopušteno znatno više: rezervni kanister u automobilu može da stane oko do 60 litara, a u nekim čak i 240 litara. Međutim, ADAC savjetuje da sa sobom ne nosite kanister pune goriva.

"Zato što ne predstavlja samo mogući rizik od požara u slučaju saobračajne nesreće. Osim toga nezdravi plinovi iz plastičnog kanistera goriva takođe mogu da dospiju u unutrašnjost”, objašnjavaju ADAC.

Ako već mora da se nosi, savjetuju vozačima da kanister stave u gepek što dalje od putnika. Ko uprkos svemu završi na putu s praznim rezervoarom, mora da poduzme sve mjere opreza poput svjetala upozorenja, trokuta upozorenja i nošenja prsluka visoke vidljivosti. Tada pomoć na putu tj šlep služba može riješiti problem.

Portal Analitika