Sci/Tech
  • Portal Analitika/
  • Sci/Tech /
  • Ne baš lijepa vijest: Populacija poskoka u Evropi će rapidno rasti, jako im gode klimatske promjene

Naučnici predviđaju velike migracije otrovnica

Ne baš lijepa vijest: Populacija poskoka u Evropi će rapidno rasti, jako im gode klimatske promjene

Klimatske promjene dovešće do velike migracije zmija otrovnica ka novim regijama i državama koje su nepripremljene na to, upozorava naučna studija objavljena u stručnom časopisu Lancet Planetary Health.

Ne baš lijepa vijest: Populacija poskoka u Evropi će rapidno rasti, jako im gode klimatske promjene Foto: Arhiva
Portal AnalitikaIzvor

Istraživači su tako ustanovili kako se naročit rizik odnosi na pet država svijeta, u koje će uskoro ‘stići’ najotrovniji primjerci zmija iz susjednih zemalja. Riječ je o Nepalu, Nigeru, Namibiji, Kini i Mjanmaru. To je, dodaju, direktna posljedica činjenice da su djelovi tih država izloženi sve većim prosječnim temperaturama.

Procjenjuje se kako će najveći rast populacije doživjeti zapadnoafrički poskok, koji bi u narednim decenijama mogao biti zastupljeniji i do 250 odsto u odnosu na današnji broj.

I onda slijedi vijet koja se tiče i nas – evropskom poskoku jako godi globalno zagrijavanje. Tako će, prema podacima iz pomenute studije, populacija poskoka u Evropi do 2070. godine biti “više nego udvostručena”.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako otrovnice svake godine ugrizu između 1,8 i 2,7 miliona ljudi širom planete. To uzrokuje 138.000 smrti, uz najmanje 400.000 slučajeva amputacije organa ili trajnog invaliditeta.

Portal Analitika