In firme

Naučnici otkrili novi organ u grlu

Ranije su stručnjaci mislili da postoje samo mikroskopske pljuvačne žlijezde unutar nazofarinksa iza nosa, ali istraživači holandskog instituta za karcinom su otkrili novi set pljuvačnih žlijezda dužine skoro dva centimetra dok su sprovodili istraživanje o karcinomu prostate.

Naučnici otkrili novi organ u grlu Foto: Pixabay
Sky NewsIzvor

Novootkrivene žlijezde su nazvali tubarnim pljuvačnim žlijezdama zbog njihovog položaja nad dijelom hrskavice koji se zove torus tubarius.

Prilikom PSMA PET-CT skeniranja ljekari ubrizgavaju pacijentu radioaktivni "trag". Ovaj tragač se dobro veže za protein PSMA koji je povišen u ćelijama karcinoma prostate, a takođe je veoma dobrar u otkrivanju tkiva pljuvačnih žlijezda.

Istraživači su rekli da će se novootkrivene žlijezde vjerovatno koristiti za podmazivanje gornjeg dijela grla iza nosa i usta, piše Sky News.

Kako bi potvrdili svoje otkriće naučnici su, predvođeni onkologom Voterom Vogelom, pregledali 100 pacijenata i otkrili da svi imaju te žlijezde, a secirali su i područje nazofarinksa dva tijela i rezultati su bili isti.

Nalazi naučnika takođe bi mogli da pomognu u smanjenju neželjenih efekata nekih tretmana karcinoma, rekli su.

Ljekari koji koriste radioterapiju za liječenje karcinoma glave i vrata pokušavaju da izbjegnu tri glavne pljuvačne žlijezde, jer njihovo oštećenje može dovesti do toga da pacijenti imaju problem sa govorom i gutanjem.

Ali nesvjesni prisustva ovog seta žlijezda, oni su i dalje zračili to područje, što znači da su pacijenti i dalje imali neželjene efekte.

"Naš sljedeći korak je da otkrijemo kako možemo da poštedimo ove nove žlijezde i kod kojih pacijenata. Ako to budemo mogli da uradimo, pacijenti će se manje susretati sa neželjenim efektima, što će biti od koristi za njihov kvalitet života nakon liječenja", rekao je dr Vogel.

Portal Analitika