Svijet

Nakon što je izgubila sudski spor: Transrodna sportistkinja ne može na Olimpijske igre

Svjetska organizacija vodenih sportova zabranila je transrodnim osobama da se takmiče sa ženama ako su prošle bilo koji period puberteta kao muškarci

Nakon što je izgubila sudski spor:  Transrodna sportistkinja ne može na Olimpijske igre Foto: Getty Images, Printscreen
Portal AnalitikaIzvor

Američka plivačica Lija Tomas tužila je Svjetsku organizaciju vodenih sportova pred sudom za sportsku arbitražu (World Aquatics, ranije poznata kao FINA), ali su joj argumenti odbijeni, prenosi AP.

Ova organizacija ranije je zabranila transrodnim osobama da se takmiče sa ženama ako su prošle bilo koji period puberteta kao muškarci.

Tomas (25), koja je postala je prva transrodna sportistkinja koja je osvojila titulu američkog nacionalnog koledža u martu 2022. godine, uložila je žalbu na tu odluku, smatrajući da je riječ o diskriminaciji.

Ona je smatrala da odluku treba proglasiti „nevažećim i nezakonitim", jer je suprotna Olimpijskoj povelji i statutu Svjetske organizacije vodenih sportova.

Međunarodna organizacija vodenih sportova pozdravila je presudu suda, nazivajući je velikim korakom napred ka zaštiti ženskog sporta.

Odlukom suda, ugašene su sve nade Lije Tomas da bi mogla da učestvuje na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Međunarodna organizacija vodenih sportova uvela je nova pravila nakon što je Tomas na američkom nacionalnom takmičenju pobijedila osvajačicu srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju Emu Vajant, ostavivši je sa zaostatkom od 1,75 sekundi.

Tomas je tako osvojila zlato u ženskoj disciplini 400 metara slobodnim stilom 2022.

U naučnom dokumentu koji je pratio odluku Međunarodne organizacije vodenih sportova, bilo je navedeno da su plivači poput Tomas zadržali značajne fizičke prednosti - u izdržljivosti, snazi, brzini i veličini pluća - od prolaska kroz muški pubertet, čak i nakon što su ljekovima smanjili nivo testosterona.

Saslušanje pred Sudom za arbitražu usredsredilo se isključivo na to da li je Tomas, koja više nije član američkog plivačkog saveza, uopšte mogla da ospori pravila Međunarodne organizacije vodenih sportova i presudio je da nije imala pravo na to.

Međunarodna organizacija je istakla da čini sve da sport bude inkluzivniji i da je uvela „otvorenu" kategoriju za transrodne plivače.

Međutim, na Svjetskom prvenstvu u Berlinu prošlog oktobra propali su planovi da ova kategorija debituje jer nije bilo nijedne prijave za trke na 50 i 100 metara, koje su trebalo da se odvijaju zajedno sa muškim i ženskim trkama.

„Posvećeni smo njegovanju okruženja koje promoviše pravičnost, poštovanje i jednake mogućnosti za sve sportiste bez obzira na rod i tako će uvijek biti", navodi se u saopštenju Međunarodne organizacije vodenih sportova poslije odluke Suda za sportsku arbitražu.


Portal Analitika