In firme

Alina Musić, zamjenica rukovodioca Laboratorije za vrijeme i frekvenciju Zavoda za metrologiju

Najprecizniji sat u Crnoj Gori i njegova uloga u mjerenju tačnog vremena u svijetu

Da bi se uspostavilo precizno mjerenje vremena potrebno je obaviti sinhronizaciju satova širom svijeta koja se zasniva na preciznom upoređivanju frekvencijskih etalona u bilo kom trenutku. Tačno vrijeme se zapravo proračunava u Međunarodnom birou za tegove i mjere (BIPM). Zadatak BIPM-a je da osigura internacionalnu uniformnost mjerenja vremena i frekvencije i sljedivost prema Međunarodnom sistemu jedinica (SI), odnosno uspostavljanje Međunarodnog atomskog vremena (TAI) i Univerzalnog koordinisanog vremena (UTC), objašnjava Musić

Najprecizniji sat u Crnoj Gori i njegova uloga u mjerenju tačnog vremena u svijetu Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Precizno mjerenje vremena je veoma značajno za funkcionisanje telekomunikacionih sistema, radio navigacije, sistema u automatizovanoj proizvodnji, bankarskih transakcija, za upravljanje svim vrstama saobraćaja, elektronsko poslovanje, nesmetano funkcionisanje raznih mjernih sistema koji se koriste u nauci i mnogih drugih procesa, kazala je za Portal Analitiku zamjenica rukovodioca Laboratorije za vrijeme i frekvenciju Zavoda za metrologiju Alina Musić.

Musić ističe da je vrijeme jedna od najčešće mjerenih veličina na Zemlji.

„Zašto baš vrijeme? Zato što je to veličina koja konstantno prati ljudski život i omogućava nam organizaciju i koordinaciju svih aktivnosti. Danas bez mogućnosti tačnog mjerenja vremena ne bismo mogli da zamislimo naše funkcionisanje. Kroz istoriju, civilizacije su razvijale različite načine kako bi mjerile vrijeme, akako su se usavršavali sistemi za mjerenje vremena tako se i poboljšavala tačnost mjerenja“, navodi naša sagovornica.

Tačno vijeme se realizuje uz pomoć atoma

Prema njenim riječima, ljudi uglavnom smatraju da vrijeme mogu izmjeriti pomoću svog sata, a njegovu tačnost provjeriti pomoću reference kao što je mobilni telefon ili računar. Međutim, dodaje ona, postoje aplikacije za čije funkcionisanje tačno vrijeme ima važnu ulogu, kao što su globalni navigacioni satelitski sistemi.

Sekunda, simbol s, jeste SI jedinica vremena. Definisana je uzimajući da fiksna brojna vrijednost frekvencije cezijuma ∆νCs, frekvencije hiperfinog prelaza neperturbiranog osnovnog stanja atoma cezijuma 133, iznosi 9 192 631 770, kada je izražena u jedinici Hz, tj. s-1.

„Da bi se uspostavilo precizno mjerenje vremena potrebno je obaviti sinhronizaciju satova širom svijeta koja se zasniva na preciznom upoređivanju frekvencijskih etalona u bilo kom trenutku. Tačno vrijeme se zapravo proračunava u Međunarodnom birou za tegove i mjere (BIPM). Zadatak BIPM-a je da osigura internacionalnu uniformnost mjerenja vremena i frekvencije i sljedivost prema Međunarodnom sistemu jedinca (SI), odnosno uspostavljanje Međunarodnog atomskog vremena (TAI) i Univerzalnog koordinisanog vremena (UTC)“, objašnjava Musić

Kako je kazala, pomenute skale se dobijaju obradom podataka o vremenu, prema trenutnim podacima BIPM-a, sa približno 700 atomskih etalona frekvencije u oko 80 laboratorija širom svijeta.

„Koristeći poseban algoritam BIPM računa srednju vrijednost vremenskih razlika sa pomenutih atomskih etalona frekvencije i na taj način se formira slobodna atomska skala EAL (EchelleAtomiqueLibre). Kako bi se poboljšala stabilnost frekvencije te skale realizuje se procedura pridruživanja težinskih faktora etalonima. Da bi se frekvencija održala što bliže SI sekundi na prethodno računanje primjenjuje se i korekcija frekvencije. Tako nastala vremenska skala predstavlja Međunarodno atomsko vrijeme (TAI)“, precizirala je zamjenica rukovodioca Laboratorije.

Izračunavanje TAI i UTC skale, navodi Musić, se obavlja svakog mjeseca a BIPM u svom mjesečnom biltenu Circular-T objavljuje grešku pomenutih UTC(k) skala. 

„Uslov da Laboratorija za vrijeme i frekvenciju Zavoda za metrologiju učestvuje u izračunavanju UTC vremena je da Crna Gora bude punopravni član BIPM-a,što je ostvareno u martu 2018. Potrebno je i da nacionalna kalibraciona laboratorija posjeduje nacionalni etalon, opremu za vremenski transfer i mogućnost za neprekidno slanje podataka BIPM-u. Prije punopravnog članstva Crne Gore u BIPM-u neophodno je bilo da Crna Gorabude i pridruženi član Generalne konferencije za tegove i mjere, što je ostvareno u avgustu 2011. S obzirom na to da je Laboratorija za vrijeme i frekvenciju tokom 2014. ispunila navedene uslove prvi podaci lokalne realizacije UTC(MBM) objavljeni su u septembru 2015. Da zaključimo, svjetski etalon vremena predstavlja UTC koji ima samo fizičke lokalne realizacije koje su sljedive do UTC-a“, objašnjava zamjenica rukovodioca Laboratorije. 

Napominje da lokalna realizacija UTC-a Crne Gore jeste UTC(MBM) i predstavlja zvanično zakonsko vrijeme u Crnoj Gori. 

„U Crnoj Gori se primjenjuje Srednjoevropsko vrijeme (Central European Time – CET) i ono se računa tokom zimskog računanja vremena kao UTC+1. Tokom ljetnjeg računanja vremena koristi se Srednjoevropsko ljetnje vrijeme (Central European Summer Time – CEST) i ono se računa kao UTC+2“, podsjeća Musić.

Laboratorija za vrijeme i frekvenciju pruža usluge i privrednim subjektima

Musić ističe da je Laboratorija za vrijeme i frekvenciju akreditovana po standardu MEST EN ISO/IEC 17025:2011 od strane Akreditacionog tijela Crne Gore (ATCG) i Hrvatske arkeditacijske agencije (HAA) i to za kalibraciju etalona vremena, štoperica, frekvencmetara za mjerenje frekvencije u opsegu od 1 mHz do 350 MHz, kao i za mjerenje vremenskog intervala u opsegu od 1 ns do 100 000 s. 

Važno je napomenuti da je sekunda jedinica koja se može najpreciznije realizovati. Danas imamo optičke časovnike sa tačnošću do čak 10-18u nekoliko godina. Prvi tačni atomski sat baziran na prelazu atoma cezijuma-133, izgrađen je 1955. u Nacionalnoj fizičkoj laboratoriji (NPL) u Velikoj Britaniji.

„Ovu priliku koristim da informišem i pozovem sve privredne subjekte, laboratorije i kompanije kojima je neophodna neka od pomenutih usluga da sve to mogu da realizuju u Laboratoriji za vrijeme i frekvenciju Zavoda za metrologiju“, istakla je sagovornica Portala Analitika, dodavši da se u Laboratoriji za vrijeme i frekvenciju sprovodi postupak pregleda mjerila vremena i frekvencije da bi se utvrdila ispunjenost propisanih metroloških zahtjeva u cilju ovjeravanja osnovnih časovnika u sklopu telefonskih centrala.

„Trenutno su u pripremi najbolje mjerne i kalibracione mogućnosti (CMC) Laboratorije za vrijeme i frekvenciju za objavljivanje u BIPM-ovoj bazi podataka (KCDB). Kalibracioni sertifikati izdati sa logom CIPM MRA potvrđuju kompetentnost laboratorija kroz iskazani CMC i kao takvi su priznati u cijelom svijetu. Naše osoblje se konstantno obučava s ciljem unaprijeđenja usluga. Imamo ostvarenu saradnju sa ekspertima iz regiona, pogotovo iz Slovenije“, naglasila je Musić.

Dodaje da vrijeme nije dovoljno samo precizno realizovati već je potrebno i distribuirati ga do krajnjih korisnika kako bi ono bilo upotrebljivo u pravom smislu.

Konstantan rad na obuci kadra i razvoju infrastrukture

Crnoj Gori je u toku prošle godine odobren projekat u okviru Instrumenta za Evropske integracije (EUIF) pod nazivom „Podrška transponovanju MiFID II direktive i regulative 2017/574“ koji za cilj ima pružanje pomoći našoj zemlji u procesu pristupanja EU u oblastima finansijskih usluga i metrologije. 

„U okviru projekta pripremljena je analiza potreba za budući razvoj infrastrukture Zavoda za metrologiju i Komisije za tržište kapitala Crne Gore u oblasti finansijskih usluga, kako bi se realizovala distribucija vremena u Crnoj Gori.Pripremljen je nacrt tehničkih specifikacija za Zavod i nacrt za buduće projekte na osnovu obavljenih analiza potreba. Takođe, organizovana je studijska posjeta institucijama u Španiji kako bi se vidjelo na praktičnom primjeru na koji način je u toj državi organizovan i regulisan proces distribucije vremena u finansijskom sektoru“, navodi Musić.

Takođe, dodaje ona, Zavod za metrologiju je punopravni član Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta, (EURAMET), tako da Crna Gora ima svog predstavnika u Tehničkom komitetu za vrijeme i frekvenciju. 

„U okviru EURAMET-a posebno je značajan Evropski istraživački i inovativni program u oblasti metrologije (EMPIR). Kroz ovaj program odobrena su dva granta za mobilnost istraživača (RMG) koji se realizuju kroz poziv „Precizno vrijeme za industriju” (WRITE, 17IND14). Cilj projekta jeste uspostavljanje metoda preciznog vremenskog protokola White Rabbit (PTP-WR), koji obezbjeđuje distribuciju vremena na različitim lokacijama i mrežama. Pomenuti grantovi bi trebalo da se realizuju u italijanskom nacionalnom metrološkom institutu (INRIM) u Torinu u trajanju od po tri mjeseca“, precizirala je naša sagovornica. 

Ona navodi da je planirano proučavanje upotrebe PTP-WR za distribuciju univerzalnih vremenski usklađenih UTC (k) vremenskih skala i frekvencija radio-frekvencijskog domena (RF) od nacionalnih metroloških instituta ka korisnicima u industrijskom sektoru. 

„Radiće se i na procjeni mjerne nesigurnosti uspostavljenog prenosa vremena. Uz podršku projektnih partneraplanirano je da se pripremi studija slučaja o primjeni pomenutog protokola PTP-WR na vremenske skale i frekvenciju UTC (k) u RF domenu u Crnoj Gori. Projekat bi trebalo da bude završen u maju 2021.Zbog situacije izazvane virusom COVID-19 period za realizaciju pomenutih RMG-a još uvijek nije definisan“, podvukla je Musić.

Uz to, ističe da Zavod za metrologiju posjeduje jedan dio opreme koji može da se koristi u svrhu distribucije vremena u Crnoj Gori. 

„U narednom periodu potrebno je obezbijediti dodatnu opremu, kojabi bila osnov za realizaciju ovoga projekta. Time bi se Crna Gora pridružilamnogim evropskim državama koje imaju uspostavljen sistem distribucije vremenašto bi doprinijelo lakšem, ali i pravičnijem funkcionisanju mnogih sektora, prije svega u oblastima finansija i telekomunikacija“, zaključila je zamjenica rukovodioca Laboratorije.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
r radiocontrol_neregistrovani
14.12.2020. 09:26

Najprecizniji sat u CG je moj koji se navija radio putem po predajniku u Frankfurtu .

1
5