Zanimljivosti

Najčešće greške koje pravimo kada smišljamo lozinku

Izvor

Infografika koju je objavila kompanija "Rapid7" za zaštitu na internetu, otkriva da je 30 najčešćih lozinki ukradeno prošle nedjelje kada je došlo do upada hakera na sajt "Linkdin-a".

Postoji na stotine duplikata i šema koje su povezane sa kompromitujućim informacijama o logovanju korisnika, što će velikom broju korisnika zadati glavobolju.

Među najpopularnijim lozinkama koje su sa lakoćom otkrivene i ukradene bile su riječi poput "link", "bog", "Isus", "anđeo", "Majkl", "Džordan", "volim te", "volim", "posao", "tačno", "zmaj", "fudbal", "the", "majmun", "povezati", "rad", karijera", đavo", zatim numeričke sekvence "1234" i "123456", ali i psovke.

Najčešće greške koje pravimo kada kreiramo lozinku

Bez psovki: Fraze ili izrazi koji u sebi sadrže neku psovku pravi su mamac za hakere i spadaju među najslabije lozinke. Izbjegavajte korišćenje psovki i da se ne biste dovodili u neprijatnu situaciju na poslu ili privatnom životu.

Bez asocijacija: Da biste lakše zapamtili lozinku nekada je lakše da je vežete za ime samog sajta, društvene mreže ili napravite neku sličnu asocijaciju, baš kao i članovi "Linkedina", kojima je lozinka bila "link". Međutim, ova lozinka takođe ima minimalni stepen zaštite i lako se otkriva.

Bez religije: Stručnjaci savjetuju da izbjegavate termine koji imaju veze sa religijom, jer su veoma česti, a samim tim laki za otkrivanje.

Bez brojeva: Ljudima je nekada lakše da umjesto riječi upišu niz brojeva, najčešće od 1 do 6, pretpostavljajući da je to toliko prosto da nikome osim njih neće pasti na pamet, što je svakako velika zabluda.

Dužina je bitna: Preporuka je da lozinka ima makar četiri kraće riječi koje se lako pamte i koje su međusobno vezane, ne pisane odvojeno, te zajedno čine frazu, što hakeru otežava posao dešifrovanja.

Bez emocija: Veliki broj lozinki je vezan za ljubav i riječ "voljeti" što se nikako ne savetuje korisnicima na internetu jer se lako otkrivaju i dešifruju piše blic.rs.

Portal Analitika