Abiznis

"Za normalan život četvoročlane porodice potrebno je 1.900 eura"

Mugoša: Potrebne hitne socio-ekonomske mjere, posebna podrška nezaposlenim i penzionerima

“Situacija zahtijeva odgovornost i znanje, a ne populizam", poručio potpredsjednik Socijaldemokrata i kandidat liste "Zajedno"

Mugoša: Potrebne hitne socio-ekonomske mjere, posebna podrška nezaposlenim i penzionerima Foto: Gradski portal
Portal AnalitikaIzvor

Troškovi života u Crnoj Gori su drastično porasli, naša zemlja je najskuplja za život u regionu i zato su neophodne hitne socio-ekonomske mjere, koje su planirane programom koalicije "Zajedno". One, između ostalog, uključuju pokretanje ozbiljnog investicionog ciklusa, odnosno realizaciju kapitalnih projekata, ali i podršku socijalno ranjivim kategorijama (korisnicima socijalnih davanja, podstanarima, nezaposlenima, penzionerima). To je danas saopštio potpredsjednik Socijaldemokrata i kandidat liste "Zajedno" Boris Mugoša.

"Za normalan život četvoročlane porodice potrebno je 1.900 eura. Imamo preko 70.000 penzionera sa penzijom do 400 eura i 60.000 građanki i građana sa minimalnom zaradom. Takva situacija zahtijeva odgovornost i znanje, a ne populizam", rekao je Mugoša, nabrojavši neke od predviđenih mjera iz oblasti socijale programa koalicije "Zajedno".

One, između ostalog, uključuju podršku nezaposlenima, uz posebni dodatak od 200 eura za nezaposlene samohrane roditelje, potom uvećanje izdvajanja za materijalno obezbjeđenje porodice i tuđu njegu za 50% kao i podršku podstanarima i hraniteljskim porodicama.

Kada je riječ o djeci, mjere podrazumijevaju subvencioniranje troškova vrtića do 100% iznosa za djecu iz porodica u riziku, ali i besplatnu užinu za osnovce i prevoz za djecu iz socijalno ranjivih kategorija.

Kada su pitanju penzioneri, mjere predviđaju povećanje iznosa penzija za 20% za one ispod državnog prosjeka, a 10% za one koji primaju penziju iznad državnig prosjeka.

“Sredstva za navedene mjere značajnim dijelom će biti obezbijeđena racionalizacijom određenih postojećih budžetskih izdataka, kao što su ugovori o djelu, konsultantske usluge, zakup objekata, službena putovanja i reprezentacije i administrativni materijal, te njihovim preusmjeravanjem na podršku socijalno ranjivim kategorijama”, zaključuje Mugoša.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
F Freeman_neregistrovani
01.06.2023. 12:12

Sve su to lijepe želje i to što vi predlažete i to što najavljuje Evrpsa sad,ali to nije realno ,to nije moguće jer za to ne postoje sredstva.To je populizam za pridobijanje glasova i to efikasan mehanizam.

0
0