Poljoprivreda

Poručuje da je autohtona crnogorska sorta maslina, žutica, izdašna i da je treba dodatno promovisati

Moric: Maslinarstvo je perspektivna grana poljoprivrede koja nije dovoljno afirmisana u Crnoj Gori

Maslinarstvo je perspektivna grana poljoprivrede koja nije dovoljno afirmisana u Crnoj Gori, kazao je za Gradsku profesor na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Ilija Moric.

Moric: Maslinarstvo je perspektivna grana poljoprivrede koja nije dovoljno afirmisana u Crnoj Gori Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

Ističe da je autohtona sorta masline, iako izuzetnog kvaliteta, još nedovoljno istražena, a da je na proizvođačima i državi da se pobrinu da ona izbori svoje mjesto na mapi maslinarstva i maslinovog ulja. Maslinarstvo u Crnoj Gori ima veliki potencijal, kaže Moric i podsjeća da je sve više domaćinstava koja se bave uzgojem organske masline.

„Mi u CG imamo negdje oko pola miliona stabala, a ja vjerujem da postoji potencijal za milion ili dva. To dovoljno govori da mi nismo u tom prostornom smislu i u smislu kapaciteta dostigli naš vrhunac. U smislu kvaliteta mi imamo vrlo kvalitetna ulja u CG, međutim za uspjeh je, pored kvaliteta i kvantiteta potreban i kontinuitet u proizvodnji “, kaže on.

Varijacije u proizvodnji crnogorsko maslinarstvo čine ranjivim, ističe Moric. Da bi se to izbjeglo, kaže, potreban je veći broj stabala.

„Ja sad govorim na makronivou kao destinacija koja proizvodi maslinovo ulje, kao CG – jer to nije samo primorje, sada je to i basen Skadarskog jezera i zbog klimatskih promjena taj pojas se širi i ide dublje u unutrašnjost – tako da bi mi sigurno mogli imati nekoliko miliona stabala, a sa tim velikim brojem sigurno bi se moglo postići sve ono što se zahtjeva od savremene poljoprivrede u dijelu kvaliteta, kvantiteta i kontinuiteta “, kaže on.

Autohtona crnogorska sorta maslina – žutica – izdašna je i otporna i treba je dodatno promovisati, kaže Moric.

„Ali je treba i dodatno istražiti i na taj način je afirnmisati u potpunosti. Ona je naš veliki genetski potencijal i brend i ulje od žutice tek treba da dobije svoje mjesto na međunarodnoj karti maslinovog ulja i maslina “, smatra Moric.

Maslina kao univerzalni simbol privlači različite nacije i Moric u tome vidi šansu za razvoj turizma u Crnoj Gori. Bogata maslinarska baština stara hiljadama godina , kako kaže, vrijedan je resurs. Ukoliko se dobro iskoristi i pravilno uveže sa kruzing turizmom, moglo bi da pozicionira Crnu Goru visoko na svjetskoj mapi oleoturizma, zaključuje Moric.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.