Kultura

CNP gostuje u BiH sa predstavom inspirisanom zločinom u Štrpcima

Modul memorije: "671-LOV" Hane Rastoder pred sarajevskom publikom

“Modul memorije” jedan je od najstarijih kulturoloških programa u Jugoistočnoj Evropi i programski je segment festivala MESS

Modul memorije: "671-LOV" Hane Rastoder pred sarajevskom publikom Foto: CNP Krsto Vulović
Portal AnalitikaIzvor

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatarskog festivala MESS. 

“Modul memorije” jedan je od najstarijih kulturoloških programa u Jugoistočnoj Evropi. Pokrenut je 1995. godine i od tada se kroz umjetničke programe bavi kulturom sjećanja uvijek njegujući i insistirajući na neodvojivosti etike i estetike u svim segmentima umjetnosti. 

Ove godine program traje od 4. aprila do 9. maja, a čine ga izložbe, promocije knjiga, izvođenje predstava, projekcije kratkih filmova i video-instalacija. 

Predstava „671-LOV“ inspirisana je zločinom u Štrpcima počinjenim 27. februara 1993. godine, odnosno otmicom dvadeset putnika civila iz istoimenog voza. Aktuelnost ovog teksta potvrđuje tridesetogodišnjica zločina koja se navršila 27. februara 2023. godine. Radnja prati dramu porodice traumatizovane gubitkom svojeg člana, tj. reperkusije društvene krize na jednu od njegovih tvorbenih jedinica – porodicu. Porodica se preko noći našla bez društvenog oslonca, u mraku bez odgovora na pitanja o sudbini njihovih otetih, usred cijepanja dotadašnje im domovine Jugoslavije. 

Autorski tim predstave čine Ivanka Vana Prelević, koja je radila vajarske radove i scenografiju, Mia Đurović, kostimografkinja, Enes Tahirović, kompozitor, Nataša Milićević, asistentkinja režije i Danilo Milatović, izvršni producent.

Uloge tumače: Dejan Ivanić, Tihana Ćulafić, Milica Šćepanović, Jovana Brnović, Ognjen Sekulić i Kristijan Blečić.

Izvođenje će početi u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Portal Analitika