Svijet

Ministar: Japan može bez nuklearne energije

Izvor

“Možemo to da uradimo”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Japanska vlada pokušava da napravi plan za obezbjeđivanje drugih izvora energije.

Konsultacije o tome počele su pošto je poslije prošlogodišnje nesreće u Fukušimi propao plan da se do 2030. za nešto manje od 30 odsto poveća udio nuklearne energije za proizvodnju struje.

Vlasti razmatraju tri scenarija, od kojih jedan predviđa potpuno obustavljanje korišćenja nuklearne energije do 2030. godine, drugi njegovo smanjenje za 15 odsto, a treći smanjenje od 20 do 25 odsto.

“Ne mislim da bi potpuno ukidanje korišćenja nuklearne energije bilo loše za japansku privredu”, rekao je Edano. Po njegovom mišljenju, ukidanje korišćenja nuklearnih resursa podstaklo bi privredni rast razvojem korišćenja obnovljivih izvora energije i poboljšanjem energetske efikasnosti Japana.

Stručnjaci koje je angažovala vlada su međutim ocijenili da bi ukidanje korišćenja nuklearnih resursa 2030. godine smanjilo bruto domaći proizvod od 1,2 do 7,6 odsto.

Antinuklearni pokret u Japanu ojačao je poslije nuklearne katastrofe u Fukušimi marta 2011. godine, što je bila najveća nesreća te vrste u svijetu poslije Černobilja 1986. godine.

Pobornici antinuklearnog pokreta se petkom okupljaju ispred kabineta ministra Jošihika Node, zahtjevajući da se više ne stavi u pogon nijedan od 50 nuklearnih reaktora u Japanu.

Pošto su van pogona svi reaktori, Noda je u maju i junu naredio da se uključe dva.

Portal Analitika