Kultura

Mikelanđelov crtež prodat za 200.000 dolara na aukciji u Njujorku

Kvadrat koji je na požutjelom papiriću nacrtao renesansni genije Mikelanđelo prodat je za 201.600 dolara, što je 33 puta više od procijenjene vrednosti, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Mikelanđelov crtež prodat za 200.000 dolara na aukciji u Njujorku Foto: ANGELA WEISS / AFP
Portal AnalitikaIzvor

Pronađen na poleđini okvira, mali crtež popraćen pismom Mikelanđelovog posljednjeg direktnog potomka prvo se procjenjivao na između 6.000 i 8.000 dolara.

Ali, njujorški Christie’s objavio je da je komad prodat za „33,6 puta veći iznos od najniže procjene“, bez otkrivanja bilo kakvih pojedinosti o kupcu.

Mali crtež prikazuje mramorni blok s riječi „simile“, odnosno „slično“ na engleskom. Vjeruje se da je nacrtan dok je Mikelanđelo radio na slavnom svodu Sikstinske kapele, rekao je stručnjak aukcijske kuće Christie’s agenciji AFP u januaru.

Uz crtež je i pismo koje je napisao Kozimo Buonaroti 1836. godine, u kojem nudi djelo svog „slavnog pretka Mikelanđela“ ser Džonu Bauringu, poslije guverneru Hongkonga, čiji se potpis pojavljuje na dnu papira.

Stručnjaci Christie’s pronašli su slovo i dijagram pričvršćene na poleđini drugog crteža koji je desetinama godina bio u privatnoj zbirci, saopštila je aukcijska kuća.

Iako ga nije potpisao Mikelanđelo, Christie’s je naveo da je istraživanje potvrdilo da je mali crtež djelo velikog italijanskog umjetnika.

Smatra se da je manje od 10 Mikelanđelovih djela u privatnom vlasništvu, tvrdi Christie’s, a većina se nalazi u muzeju Casa Buonarroti u Firenci.

Portal Analitika