Svijet

Laboratorija se nalazila u Kvirijegu

Meksičke vlasti tvrde da su zaplijenile 20 tona metamfetamina u laboratoriji na sjeveru zemlje

Snage bezbjednosti Meksika saopštile su da su zaplijenile 20 tona metamfetamina u laboratoriji, najvećoj koja je otkrivena za vrijeme mandata sadašnjeg predsjednika države Manuela Lopeza Obradora.

Meksičke vlasti tvrde da su zaplijenile 20 tona metamfetamina u laboratoriji na sjeveru zemlje Foto: UGC
AgencijeIzvor

Meksička ratna mornarica je saopštila da se laboratorija nalazila u Kvirijegu, varošici u zabačenom dijelu sjeverne savezne države Sonora koja se graniči sa SAD.

Prema njenim navodima, tamo je pronađeno 41.340 kilograma metamfetamina, što je oko polovine količine ove droge koja je zaplijenjene u Meksiku u posljednjih godinu, a pronađeno je i 12.705 kilograma hemikalija za pravljenje metamfetamina.

Fotografije koje je sačinila mornarica prikazuju seriju ogromnih metalnih bojlera i hemijskih reaktora poređanih uz žbunje i nisko drveće na lokaciji – koja je bila vidljiva iz vazduha.

Otkriveno je više od 200 centrifuga, bojlera i komora za kondenzovanje, a svu tu opremu mornarica je, kako je saopšteno, uništila. Međutim, nije saopštila kada je došlo do njenog upada na ovu lokaciju.

Dio te opreme činila su čak 72 bojlera. U prethodno najvećoj laboratoriji otkrivenoj za vrijeme Lopeza Obradora, koja se nalazila u susjednoj državi Sinaloa, bilo je 13 bojlera.

Lopez Obrador, koji je na predsjedničkoj funkciji od 1. decembra 2018. godine, često tvrdi da su Meksikanci kulturno imuni na zavisnost od droge.

Portal Analitika