Svijet

Makron: Neću podnijeti ostavku bez obzira na rezultat izbora u Francuskoj

„Propisi su jasni, kao i mjesto predsjednika, bez obzira na rezultat“, kazao je francuski predsjednik 

Makron: Neću podnijeti ostavku bez obzira na rezultat izbora u Francuskoj Foto: Ludovic MARIN / AFP
Portal AnalitikaIzvor

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da neće podnijeti ostavku bez obzira na rezultat predstojećih parlamentarnih izbora u Francuskoj, prenosi Politico.

Makron, koji je najavio raspisivanje parlamentarnih izbora nakon teškog poraza njegove stranke Preporod na izborima za Evropski parlament u Francuskoj i pobjede krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje, rekao je da „nije Nacionalno okupljanje to koje piše Ustav“.

„Propisi su jasni, kao i mjesto predsjednika, bez obzira na rezultat“, rekao je Makron za francuski Figaro.

Makron je u nedjelju raspustio francuski parlament i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul. Grupacija Obnovimo Evropu, kojoj pripada i Makronova partija Preporod, pretrpjela je velike gubitke na izborima za EP, koji su održani u nedjelju, kao i grupacija koja okuplja zelene stranke.

S druge strane grupacije koje okupljaju krajnje desničarske i desničarske partije, među kojima su Identitet i demokratija, čije je jedno od zaštitnih lica Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, povećale su broj mandata.

Više mandata u novom sazivu EP imaće i Evropski konzervativci i reformisti, kojoj pripadaju Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Najviše mandata na izborima dobila je Evropska narodna partija (EPP) desnog centra, koja će zajedno sa Progresivnom alijanskom socijalista i demokrata, ostati jedna od dvije tradicionalno najveće političke grupacije u EP.

Portal Analitika