Politika

Lazarević na konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica A-5

Delegacija načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića učestvuje na 26. godišnjoj konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5), koja se održava u Skoplju.

Lazarević na konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica A-5 Foto: Ministarstvo odbrane CG
Portal AnalitikaIzvor

Pored načelnika generalštabova zemalja članica i komandanta američkih snaga u Evropi (US EUCOM), na konferenciji učestvuju i delegacije zemalja posmatrača, zamjenik komandanta Komande združenih snaga iz Napulja (JFC Naples) i komandanti nacionalnih gardi američkih država koje su partnerske državama članicama ovog foruma.

Konferenciju je otvorio predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je u svom obraćanju podsjetio na postojeće bezbjednosne izazove u regionu i svijetu, kao i na važnost regionalne saradnje i razvoja kapaciteta i sposobnosti oružanih snaga.

"Do sada je u okviru inicijative realizovan veliki broj važnih regionalnih projekata i aktivnosti, poput zajedničkog angažovanja u mirovnoj misiji u Avganistanu, raznih vidova usavršavanja, obuka i vježbi, radionica, seminara, konferencija i sličnih događaja", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Zajedničke radne grupe i podgrupe ove inicijative ulažu velike napore za konstantno unapređivanje regionalne saradnje i razvoj sposobnosti i kapaciteta oružanih snaga, s ciljem pružanja zajedničkog doprinosa miru i prosperitetu, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou.

"Shodno tome, zemlje članice su ove godine dogovorile osnivanje regionalnog mobilnog tima za obuku i njegovo upućivanje u NATO misiju u Iraku (NMI), radi obuke i savjetovanja iračkih snaga bezbjednosti i vojnih obrazovnih institucija. Crna Gora će u sastav ove grupe angažovati jednog oficira.

Na marginama konferencije, načelnik Generalštaba se sastao i sa komandantom američkih snaga u Evropi generalom Kristoferom Kavolijem. Tom prilikom su razmijenili mišljenja o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji, analizirali oblasti bilateralne vojne saradnje, te iznijeli predloge za njeno dalje unapređenje", navodi iz Ministarstva odbrane. 


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.