Kultura

Kotor Art: Guliver je među nama

Izvor

To je treća pozorišna premijera ovogodišnjeg Kotor Arta, kojom se ujedno obilježava 20. godina Festivala pozorišta za djecu i kontinuirane produkcije predstava za djecu.

Dramtizaciju Sviftovog romana „Guliverova putovanja“ su uradili reditelj i Dejan Đonović, a stručni savjetnik na projektu je Paolo Mađeli, reditelj i umjetnički direktor Kotor Arta.

Dizajn i realizacijulutke visoke čak 12 i po metara uradio je Federiko Bjankalani iz Italije, uz asistenciju Marka Buronija i Tomaza De Dona. Lutku pokreće 14 animatora: Marija Backović, Radmila Božović, Vladimir Kovač, Miloš Milošević, Slaviša Grubiša, Kosta Damjanović, Vučić Perović, Goran Moškov, Nikola Radović, Stefan Kašćelan, Savo Miljanović, Vedran Šantić i Milivoje Lakić. U predstavi je angažovano 60 djece iz Kotora, koji će biti Liliputanci.

Asistent režije je Marija Backović, koordinator projekta Nataša Ristelić, tehnički dizajn uradili su Goran Moškov i Nikola Radović, a organizatori su Slaviša Grubiša i Milivoje Lakić.

- Naša namjera je da ubuduće svake godine produciramo po jednu predstavu za djecu, jer to zaslužuju i ova djeca, i ovaj grad koji ima nevjerovatne mogućnosti za relizaciju, jer ćete  vidjeti da se „Guliver“ ne može relizovati u teatru. To je teatar  na otvorenom, i ono što se ne da napraviti u tetru u ovom velikom teatru se da napraviti - kazao je Mađeli.

11guliver- Ovo je predstava kojoj se treba radovati, u kojoj treba uživati, iznenaditi se. To je veoma ne samo fizički, već i vrlo odgovoran i senzibilan naporan projekat. Predstava je bila veliki izazov i rizik, ali i veliko zadovoljstvo, i tu radost mislim da ćemo uspjeti da prenesemo svima – kazao je reditelj Pejaković.

Kao stručni saradnik na predstavi, Mađeli je posredovao i u kontaktu sa Bjankalanijem koji je dizajnirao i izradio lutku Gulivera, koju animira 14 mladih glumaca. Nakon višemjesečnih priprema i realizacije, lutka je u djelovima transportovana brodom iz Italije. Mladi glumci i animatori Radmila Božović i Slaviša Grubiša, kao i Marija Backović, asistentkinja reditelja, na kraju su izrazili oduševljenje nesvakidasnjim iskustvom i radom na projektu.

Jedina ovogodišnja repriza „Gulivera“ najavljena je za ponedjeljak u istom terminu.

Portal Analitika