Kultura

Kotor Art: Akustička enigma viole za kraj Don Brankovih dana muzike

Izvor

Publika će imati priliku da čuje poznatu kompoziciju Sonatu „Arpeđone“ Franca Šuberta u aranžmanu za violu i orkestar, zatim Koncert za violu i orkestar u G-duru Georga Filipa Telemana, a orkestar Kotor Arta zatvoriće Don Brankove dane muzike kompozicijom Divertimento Bele Bartoka.

12GroszAmihaj Groš je studirao violu u klasi profesora D. Čena i H. Tauba u Izraelu, profesora T. Cimermana u Frankfurtu i Berlinu. Dobitnik je stipendije Američko-izraelske kulturne fondacije (1993 – 1999) i bio je član Grupe mladih muzičara Muzičkog centra u Jerusalimu, programa za mlade muzičke talente, što mu je omogućilo da sarađuje sa čuvenim umjetnicima poput I. Šterna i kvarteta Guarneri. Osnivač je Jerusalimskog gudačkog kvarteta i prva je viola Berlinskih filharmoničara. Svira na violi Gaspar-da-Salo koja potiče iz 1570. godine, a dobio je na doživotno korišćenje iz privatne zbirke.

12ChilLeeJang Čil Li poznat je širokom auditorijumu kao umjetnik koji aktivno podstiče razvoj novog stila u simfonijskoj orkestarskoj muzici u kome povezuje jedinstveni trend muzičkih izraza Istoka i Zapada. Maestro je takođe doktor nauka u oblasti izvođačke umjetnosti (Državni univerzitet u Njujorku), a od 2008. godine nastupa kao glavni dirigent Simfonijskom orkestru Boemije, u Pragu.

Portal Analitika