Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Kosovskom „Projektu Handke“ gran pri FIAT-a, nagrada za najbolju režiju Damjanu Pejanoviću

Dodjeljene nagrade 38. Festivala internacionalnog alternativnog teatra

Kosovskom „Projektu Handke“ gran pri FIAT-a, nagrada za najbolju režiju Damjanu Pejanoviću

Glumačka priznanja osvojili Arben Bajraktari, Ivan Bezmarević i Beti Lučić, specijalna nagrada za francusku predstavu „Neprijatelj (mirovna konferencija)“

Kosovskom „Projektu Handke“ gran pri FIAT-a, nagrada za najbolju režiju Damjanu Pejanoviću Foto: Duško Miljanić
Autor
RMAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstava „Projekat Handke ili pravda za Petrove budalaštine“ u režiji Blerte Neziraj, po tekstu Jetona Neziraja koja je nastala u saradnji Qendra Multimedija sa Kosova, Mittelfesta iz Njemačke, Teatra della Pergola iz Italije i sarajevskog MESS-a osvojila je gran pri 38. FIAT-a za najbolju predstavu. 

Nagrada je dodijeljena jednoglasno, prema odluci žirija u sastavu: red. prof Stevan Koprivica – (predsjednik), pisac i direktor Gradskog pozorišta Podgorica,Jelena Minić glumica Crnogorskog narodnog pozorišta i vanr. prof. dr Edin Jašarović producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje.

Što znači sintagma „evropske vrijednosti“
1
Što znači sintagma „evropske vrijednosti“
11.09.2023 16:02

„Ova predstava je bolno suočavanje sa vjekovnom enigmom pozicioniranja stvaraoca i intelektualaca naspram vlasti - konstatujući problematičnu odgovornost intelektualaca. Projekat Handke je naličje paradigme. Ansambl predstave vođen Blertom Neziraj napravio je bremenitu predstavu, pakleni mozaik, koji će nas ostaviti zatečenim i zapitanim“, navedeno je u obrazloženju žirija. 

Nagrada za najbolju režiju „Slobodan Milatović“ takođe jednoglasno pripala je crnogorskom reditelju Damjanu Pejanoviću za predstavu „Nesporazum“ u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta. 

dodjela-nagrada-09-23-42

„Svoju ispitnu predstavu na III godini studija Damjan Pejanović realizuje u klasi i pod mentorstvom red. prof Radmile Vojvodić sa FDU Cetinje. Damjan Pejanović režira Kamijev „Nesporazum“ filigranskim rediteljskim rukopisom, akcentirajući nova značenja apusurda u odnosu na Kamijevu impostaciju ove filozofske kategorije. Vizuelna sugestivnost, beskrekorno vođenje glumaca ibrojnog tima kreativnih saradnika, određuje Pejanovića kao novi snažan argument crnogorskog pozorišta“, naveo je žiri.

Želimo li zaista bolji svijet?
0
Želimo li zaista bolji svijet?
12.09.2023 15:48

Nagrada za nabolju mušku ulogu ravnopravno je pripala Arbenu Bajraktaraju za ulogu u predstavi „Projekat Handke“ i Ivanu Bazmareviću za ulogu u predstavi „Ujka Vanja“ u režiji Mirka Radonjića i produkciji CNP-a. 

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je Beti Lučić za ulogu u predstavi „Pobuna - sold out / Ljubavnice“ u režiji Senke Bulić, po tekstu Elfriede Jelinek u produkciji Kazališta Hotel Bulić.

Specijalna nagrada ovogodišnjeg FIAT-a dodjeljena je predstavi „Neprijatelj (mirovna konferencija)“ u režiji Melodie Lassalin i Simon Capelle u produkciji Zone – Poeme iz Francuske, koja se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Crnoj Gori.

Neprijatelj, mirovna konferencija: Dok Mi ne postanemo Oni
0
Neprijatelj, mirovna konferencija: Dok Mi ne postanemo Oni
09.09.2023 19:06

"Predstava Neprijatelj (mirovna konferencija) ističe se posebnim umjetničkim senzibilitetom i korpusom svih odabranih koreo-dramskih sredstava koji čine jednu izrazito kohernentnu sliku u polju fizičkog teatra, te koja se bavila preispitivanjima i istraživanjem bolnih činjenica recentnih ratova na ovim prostorima", navedeno je u obrazloženju žirija.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.