Svijet

Korijere dela Sera: Gadafija ubio francuski agent zbog Sarkozijeve tajne

Izvor

Ovo nije prvi put da se sumnja u službenu verziju ubistva libijskoga lidera: Korijere dela Sera podsjeća na nedavnu izjavu Mahmuda Džibrila, bivšeg predsjednika Izvršnog odbora libijskog Prelaznog nacionalnog vijeća, koji je rekao da je Gadafija zasigurno ubio agent koji se ubacio među članove revolucionarnih brigada.

Ako je tačno da je Gadafija ubio strani agent, onda je skoro sigurno to bio Francuz, uvjerene su diplomate u Tripoliju. Gadafi je prije NATO vojne operacije u Libiji javno prijetio objavom svih detalja u vezi sa finansiranjem kampanje Nikolasa Sarkozija.

Naime, nekoliko nedjelja prije nego što je Sarkozi izgubio izbore, Gadafijeva donacija bila je velika predizborna tema. Uoči drugog kruga izbora lansirani su dokumenti iz kojih je vidljivo da je bivši režim smaknutog libijskoga vođe finansirao Sarkozijevu kampanju 2007. godine sa 50 miliona eura.

- Nekoliko zapadnoevropskih zemalja predvođenih Francuskom, imalo je razloga da pokuša da ućutka Gadafija – potvrdio je i jedan diplomatski izvor u Tripoliju, javile su agencije.

Rami El Obeida, bivši potparol Prelaznog libijskog nacionalnog vijeća, tvrdi da je Gadafi iz Sirta satelitskim telefonom pokušao da stupi u kontakt sa saradnicima koji su prebjegli u Siriju, gdje su uživali zaštitu predsjednika Bašara al-Asada. Ali, kako tvrdi El Obeida, Bašar je francuskim tajnim službama odao broj Gadafijevog telefona. Nakon toga, za NATO snage bila je dječija igra da otkriju gdje se nalazi.

Portal Analitika