Svijet

U slučaju da nakon izbora zaista bude promjena

Ko bi mogao naslijediti Fon der Lajen: Pominje se i jedan političar iz naše regije

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dugo je bila favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Evropske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico.

Ko bi mogao naslijediti Fon der Lajen: Pominje se i jedan političar iz naše regije Foto: UGC
Index.hrIzvor

Stoga se pokrenula rasprava ko bi mogao biti potencijalna zamjena.

Politico je složio popis na kojem se nalazi šest imena: Mario Dragi, Roberta Metsola, Kristin Lagard, Klaus Johanis, Andrej Plenković i Tijeri Breton. Na ljestvici od jedan do pet procijenili su i njihove izglede.

Johanns i Plenković jedini su dobili ocjenu tri, što znači da prema Politicu oni imaju najviše šanse. Iz Politica su naglasili kako se na listi ne nalaze vodeći kandidati drugih evropskih političkih stranaka koji će se na izborima suprotstaviti von der Leyen.

Plenković ranije odbacio glasine

Politico smatra kako bi imenovanje Plenkovića za novog šefa Evropske komisije zadovoljilo sve češće pozive istočne Europe da preuzme neku od vodećih dužnosti u Uniji. Dodaje kako bi izbor Hrvata takođe predstavljao pozitivan signal kandidatima za članstvo, jer je Hrvatska posljednja članica koja je ušla.

Iz Politica napominju kako je Plenkovićeva iznenadna objava da će predvoditi HDZ-ovu kandidatsku listu na evropskim izborima izazvala sumnju da želi napustiti domaću politiku.

Ističu kako je Plenković odbacio glasine da bi mogao zamijeniti von der Leyen, ali navode kako bi se to moglo smatrati dobrim pokazateljem da je zainteresovan za posao.

Portal Analitika