Kultura

"Kad je prizma kataklizma": Crna Gora sjutra obilježava Noć knjige

Knjigofile očekuju i razni popusti, gostovanja pisaca, promocije, izložbe, kvizovi, recitali...Zaštitno lice ove godine je Đuro Noćitanović, knjigosaur

"Kad je prizma kataklizma": Crna Gora sjutra obilježava Noć knjige Foto: Kultura plus
Portal AnalitikaIzvor

Noć knjige 11. put se obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23. aprila u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

Koordinator manifestacije je NVO Kultura plus koja okuplja zainteresovane učesnike, promoviše njihove programe i pruža organizacijsku podršku. Partner Kulture plus u Noći knjige je Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO.

Manifestacija Noć knjige, održava se pod sloganom: Kad je prizma kataklizma: Knjige za izazovna vremena”. Zaštitno lice ove godine je Đuro Noćitanović, knjigosaur.

U okviru Noć knjige, omiljene manifestacije svih ljubitelja knjige i čitanja, brojne škole, biblioteke, kulturni centri, vrtići itd. na raznim lokacijama će promovisati knjigu, kulturu čitanja, izdavaštva, prevođenja i tako, prema riječima organizatore, omogućiti bolje povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih grupa kao i kompanija koje se bave knjigom.

Knjigofile sjutra očekuju i razni popusti, gostovanja pisaca, promocije, izložbe, kvizovi, recitali...

Ovaj događaj je posvećen Svjetskom danu knjige i autorskih prava, koji je UNESCO ustanovio 1995. godine. Datum obilježavanja je 23. aprila jer su na taj datum umrli Servantes, Šekspir i Lope de la Vega. 

Istog su datuma i rođeni ili umrli i Moris Druon, Vladimir Nabokov, Josep Pla, Vilijam Vordsvort i neku drugi pisci.

Svjetski dan knjige i autorskih prava posebno će biti obilježen u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević”.

Kao ustanova posvećena čuvanju pisane riječi, podsticanje čitanja, istraživanja, učenja, zabave i kreativnosti smatramo jednom od naših misija. Zato su ovog puta mladi u fokusu i povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ organizuje dva događaja posvećena upravo njima.

U 10h biće domaćini djeci drugog razreda Osnovne škole „Njegoš“. Za njih su organizovali obilazak Biblioteke, u okviru kojeg će ih direktorica Dragica Lompar upoznati sa fondovima i radom ustanove. 

Nakon toga, biće održana promocija nove slikovnice autorke Kristine Radojičić, pod nazivom „Šćepan neće da spava“. Osim druženja i razgovora sa autorkom, čeka ih i kreativna radionica tokom koje će imati priliku da osmisle i naslikaju vlastitu naslovnu stranu i daju prijedlog za naziv neke buduće slikovnice. Naravno, ni nagrade neće izostati, pa će od autorke svi na poklon dobiti knjigu.

Za učenike cetinjske Gimnazije, organizovali su predavanje posvećeno Ratku Vujoševiću, koje će održati profesorica Andrijana Deletić-Milačić. Početak predavanja je zakazan za 13:30 sati. 

Tokom čitavog dana omogućili su i besplatno učlanjenje u biblioteku za sve. Oni najbrži će, kako kažu, uz besplatnu članarinu dobiti i neku vrijednu publikaciju na poklon. obilježavanja ove manifestacije.

Više o programima možete se inforisati OVDJE.

Portal Analitika