In firme

Japan: "Epl" izgubio sudski proces protiv "Samsunga"

Izvor

Američka firma je optuživala južnokorejsku za krađu patenata. Japanski sud je, međutim, ocijenio da tehnologije primjenjene u "pametnim" mobilnim telefonima - "galaksi" i "tablet" uređajima južnokorejske kompanije ne krše patentna prava na uređaje "ajfon" i "ajped" njegovog američkog konkurenta.


"Epl" je izgubio proces u Japanu, nakon što je dobio proces u Kaliforniji protiv južnokorejske kompanije.


Sud u Kaliforniji je ocijenio da je "Samsung" izvršio kršenje nekih "Eplovih" patenta i kopirao njegove popularne uređaje - "tablet" uređaj "ajped" i "pametni" mobilni telefon "ajfon", osudivši južnokorejsku kompaniju da plati više od milijardu dolara odštete.


"Epl" sada traži privremenu zabranu prodaje niza "Samsungovih" telefona, prije svega iz palete "galaksi", koje su, između ostalih, prodavali telekomunikacioni operateri AT&T, "Verizon" i "T-mobajl", a među njima su i neki od najnovijih modela kompatibilnih sa 4G telefonijom, objavio je danas francuski list "Nuvel observater".


Osam modela za koje se traži privremena zabrana su: "galaksi S 4G, "galaksi S2 AT&T", "galaksi S2 skajroket", "galaksi S2 T-mobajl", "galaksi S2 Epik (Epic) 4G", "Galaksi S šoukejs (Showcase)", "droid čardž (Charge) i "galaksi privejl (Prevail)".


"Galaksi S3", lansiran pre tri mjeseca, trenutno nije obuhvaćen zahtjevom za zabranu.


"Epl" i "Samsung", dvije rivalske kompanije koje prodaju više od polovine "smartfonova" i "tableta" u svijetu, ukrstile su ove godine koplja u sudovima u nekoliko zemalja, a u petak, 24. avgusta, je sud u Seulu presudio da su obije strane odgovorne za kršenje patentnih prava.


Proces u SAD, najvećem i najuticajnijem tehnološkom tržištu, se međutim smatra najvažnijim.


Rukovodioci "Epla" i "Gugla" Tim Kuk i Lari Pejdž su, takođe, kako je objavio Rojters, imali telefonski razgovor koji je, iako njegov tačan sadržaj nije objavljen, bio očigledno usmjeren na pitanja intelektualnog vlasništva i rata patenata u toku.

Sudska pobjeda "Epla" protiv "Samsunga" ocijenjena je ozbiljnim udarcem upozorenja za "Guglov" operativni sistem "Android", jer se osim na odbranu dizajna svojih proizvoda, "Epl" usmjerio i na "Android".


Jedna od razmatranih opcija bi, kako je prenio Rojters, moglo da bude djelimično primirje vezano za sporove oko osnovnih funkcija "Androida". Naredni razgovori bi mogli da uslijede u sedmicama koje slijede piše blic.rs.

Portal Analitika