Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 839.

Iz časa u čas: Fon der Lajen: Pregovori o članstvu Ukrajine u EU tokom juna

Iz časa u čas: Fon der Lajen: Pregovori o članstvu Ukrajine u EU tokom juna Foto: Agencije
Portal AnalitikaIzvor
21:00
Fon der Lajen: Pregovori o članstvu Ukrajine u EU tokom juna

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je da bi Evropska unija (EU) trebalo da počne pregovore o članstvu sa Ukrajinom tokom juna.

“Ukrajina je ispunila sve korake koje smo zacrtali i zato vjerujemo da bi EU trebalo da počne pristupne pregovore sa Ukrajinom već do kraja ovog mjeseca“, rekla je Fon der Lajen na Konferenciji o oporavku Ukrajine u Berlinu.

19:45
Zelenski: Dajte nam svo oružje da istjeramo Ruse; Šolc: Isporučićemo projektile i artiljeriju u narednim nedjeljama

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je došlo vrijeme da se Ukrajini da svo oružje potrebno da protjera ruske okupacione snage sa ukrajinske teritorije.

Šef države je to zatražio na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Pitanje je, kaže: "Da li je došao trenutak da nam naši partneri daju svo oružje da bismo mogli da izbacimo Ruse?!"

Napomenuo da je važno da svi pošteno sagledaju stvarnost.

Njemačka će u bliskoj budućnosti prenijeti Ukrajini dodatna sredstva za zaštitu neba i nadam se da će se njemačkoj inicijativi pridružiti i druge zemlje, poručio je Šolc.

"Isporučićemo treći sistem `patriot`, kao i sistem `iris-t` SLM, `gepard`, projektile i artiljerijsku municiju u narednim nedjeljama i mjesecima“, najavio je Šolc.

16:40
Italija najavila novih 140 miliona eura pomoći Kijevu

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani najavio je novi paket pomoći za Ukrajinu u iznosu od 140 miliona eura za infrastrukturu, zdravstvo i poljoprivredu.

“To je najnovija odluka Vlade, a tu je i 45 miliona za rekonstrukciju u Odesi. Danas ćemo potpisati memorandum za saradnju u toj oblasti. Za Italiju je važno da podrži rekonstrukciju katedrale (u Odesi)”, saopštio je Tajani na konferenciji za rekonstrukciju Ukrajine u Berlinu.

Istakao je da je Italija zemlja sa dobrom ekonomijom i privatnim sektorom i da zbog toga želi da investira u Ukrajini.

13:30
Moskva tvrdi: Rusija preuzela kontrolu nad još jednim selom u Donjecku

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad selom Staromajorska u Donjecku, saopštilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska nije potvrdila takav razvoj situacije na terenu u svom izvještaju koji je objavljen u ponedeljak uveče.

U izvještaju se navodi da su ruske snage pokušale da napadnu kod Staromajorske i obližnjeg sela Vodjane, ali da su bili neuspješni.

Oba sela leže jugozapadno od glavnog grada oblasti koja je pod ruskom kontrolom.

Popularni ukrajinski ratni blog, DeepState navodi da su ruske trupe napredovale oko Staromajorske.

09:00
Srušio se ruski vojni avion, poginule dvije osobe

Ruski vojni avion se srušio tokom trenažnog leta u ruskoj republici Sjevernoj Osetiji u regionu Kavkaza, pri čemu su dvije osobe poginule, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da se avion Suhoj-34 srušio "u planinskoj zoni" i dodaje da "nije bilo štete na zemlji". Nije precizirano kada se nesreća dogodila. Navodi se da je tehnički problem izazvao nesreću i dodaje da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdio uzrok.

Sjeverna Osetija, koja se graniči s Gruzijom, udaljena je oko 800 kilometara od linije fronta u Ukrajini. 

Regionalne vlasti su 8. juna saopštile da je Ukrajina dronovima izvela napad na vojni aerodrom u blizini grada Mozdok, ali da su tri oborena. To je bio prvi takav napad na Sjevernu Osetiju od početka invazije koju je pokrenula Rusija protiv Ukrajine u februaru 2022.

06:30
Zelenski u Njemačkoj na konferenciji o oporavku Ukrajine

Predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Njemačku 11. juna kako bi učestvovao na konferenciji o oporavku Ukrajine i sastao se s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, najavio je Zelenski.

Konferencija o oporavku Ukrajine 2024, koja se održava u Berlinu, sazvat će vladine zvaničnike, kompanije i organizacije kako bi odgovorili na tekuće potrebe Ukrajine za rekonstrukciju, fokusirajući se prvenstveno na energetsku infrastrukturu.

„Suočeni s ruskim zračnim terorom, hitna rješenja za energetski sektor Ukrajine biće naš glavni prioritet“, rekao je Zelenski.

Zelenski i Šolc će razgovarati o vojnoj pomoći Ukrajini, proširenju kapaciteta protivvazdušne odbrane i zajedničkoj proizvodnji oružja. Zelenski će se sastati i s njemačkim predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajerom i predsjednikom Bundestaga Barbel Basom.

Tokom boravka u Njemačkoj, Zelenski planira posjetiti i vojnu bazu u kojoj se obučavaju ukrajinski vojnici.

Posjeta Zelenskog Njemačkoj dolazi ubrzo nakon što je Berlin napravio veliki preokret u politici, dozvoljavajući Ukrajini da koristi njemačko oružje za napad na ciljeve unutar ruske teritorije.

Portal Analitika