Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 787.

Iz časa u čas: Zelenski se zahvalio SAD na pomoći: Spriječiće širenje rata i spasiti hiljade života

Iz časa u čas: Zelenski se zahvalio SAD na pomoći: Spriječiće širenje rata i spasiti hiljade života Foto: Agencije
Portal AnalitikaIzvor
22:00
Zelenski se zahvalio SAD na pomoći: Spriječiće širenje rata i spasiti hiljade života

Volodimir Zelenski zahvalio je Zastupničkom domu američkog Kongresa što je odobrio nacrt zakona kojim Ukrajina pružaju pomoć od skoro 61 milijardu dolara.

Ukrajinski lider zahvalio je Zastupničkom domu, obje strane, i predsjedniku Mikeu Johnsonu lično na "odluci koja drži istoriju na pravom putu".

"Demokratija i sloboda uvijek će imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok ih Amerika pomaže zaštititi. Vitalni zakon o američkoj pomoći koji je danas usvojio Zastupnički dom spriječiće širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da ojačaju. Hvala ti, Ameriko", poručio je Zelenski.

20:15
U pravom trenutku: Kongres SAD dodijelio 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini

Predstavnički dom Američkog kongresa izglasao je 61 milijardu dolara vrijednu pomoć predviđenu za Ukrajinu u trenutku kada se ova država suočava sa lošim izgledima na frontu prema Rusiji.

Paket Predstavničkog doma sličan je zakonu koji je Senat usvojio u februaru, osim što su republikanci Predstavničkog doma dodali četvrti zakon koji uključuje druge prioritete GOP-a, uključujući sankcije Iranu i mjeru koja bi mogla dovesti do zabrane TikToka

Oko 23 milijarde dolara bi se koristilo za popunu američkog oružja, zaliha i objekata 11 milijardi dolara bi finansiralo tekuće američke vojne operacije u regionu. Skoro 14 milijardi dolara pomoglo bi Ukrajini da kupi napredne sisteme naoružanja i drugu odbrambenu opremu.

18:15
Zelenski: Ukrajina bi uskoro mogla da potpiše bilateralne sporazume sa SAD, nordijskim i baltičkim državama

Ukrajina bi u bliskoj budućnosti mogla da potpiše bilateralne sporazume sa nekoliko država, rekao je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski 20. aprila u intervjuu brazilskim novinarima u Kijevu.
Ukrajina nastoji da potpiše bilateralne bezbjednosne sporazume sa što većim brojem svojih zapadnih saveznika dok se bori protiv invazije Rusije u punom obimu.

16:00
Tužilaštvo: Najmanje 545 djece ubijeno od početka invazije

Najmanje 1.843 djece je ubijeno ili povrijeđeno od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, izvijestila je danas kancelarija glavnog tužioca Ukrajine.
Prema proračunima tužilaca, najmanje 545 je poginulo, a 1.298 djece je zadobilo povrede različite težine.
Najviše žrtava među djecom, 529, prijavljeno je u Donjeckoj oblasti.

15:00
U ruskom napadu na grad Vovčansk ubijene dvije osobe

Rusija je 20. aprila napala grad Vovčansk u oblasti Harkov, ubivši dva muškarca (od 50 i 84 godine) i ranivši još jednog muškarca i ženu (oboje stari 61 godinu), izvijestilo je regionalno tužilaštvo.

Naselja u sjeveroistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov podvrgnuta su redovnim ruskim napadima zbog blizine linije fronta i granice sa Rusijom.

Ruske snage su napale devetospratnicu i kuću u Vovčansku, koji se nalazi oko 50 kilometara sjeveroistočno od Harkova i manje od 10 kilometara od rusko-ukrajinske granice, oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Rusija je nedavno intenzivirala napade na Harkov, koji je 2021. imao 1,4 miliona stanovnika, uz upotrebu projektila, jedrećih bombi i dronova, uništavajući energetsku infrastrukturu i ubijajući civile.

Krajem marta, Rusija je navodno uništila sve električne trafostanice u Harkovu, ostavljajući drugi po veličini ukrajinski grad bez stabilnog napajanja.

Gradonačelnik Harkova Igor Terekov smatra da je njegov grad u opasnosti da postane "drugi Alep" ako ostane bez pomoći da dobije sisteme protivvazdušne odbrane.

13:00
Ukrajina tokom noći oborila dvije ruske rakete i tri drona

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je dvije rakete i tri izviđačke bespilotne letilice tokom ruskog napada u noći 20. aprila, izvijestio je komandant Ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk.

Rusija je tokom noći lansirala ukupno deset projektila i dronova, gađajući Odesku, Dnjepropetrovsku i Mikolajivsku oblast.

Prema izvještaju vazdušnih snaga, ukrajinske snage su oborile dvije krstareće rakete Kh-59/Kh-69, dvije Orlan-10 i jednu bespilotnu letilicu Supercam.

Ruske trupe su takođe lansirale tri krstareće rakete Iskander-K i dvije rakete S-300/400, rekao je Oleščuk. Rakete su lansirane iz ruske Belgorodske oblasti i Crnog mora.

Ujutro su ruske snage napale Odesku oblast balističkim projektilima sa okupiranog Krima, pogodivši infrastrukturni objekat, rekao je regionalni guverner Oleg Kiper. Nema prijavljenih žrtava.

11:30
Šolc: Rat u Ukrajini mogao bi da traje još nekoliko godina

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da bi rat u Ukrajini mogao da traje još nekoliko godina i da je diktirani mir neprihvatljiv. On je podržao politiku pružanja vojne pomoći Kijevu, ali je rekao i da se diplomatija mora njegovati.

Šolc je izjavio da su razgovori sa kineskim zvaničnicima o ratu u Ukrajini tokom njegovog nedavnog putovanja u Kinu dali "veoma važan podsticaj" diplomatskim naporima za okončanje sukoba.

Njmački kancelar je naglasio da je saglasan sa kineskim rukovodstvom o potrebi održavanja mirovnih konferencija u Švajcarskoj na kojima bi se razgovaralo o ratu.

Švajcarska planira mirovni samit 15. i 16. juna, na koji namjerava da pozove oko 100 zemalja, uključujući Ukrajinu. Ne očekuje se prisustvo Rusije, ali bi mogli doći predstavnici zemalja koje imaju prijateljske veze sa Rusijom, poput Kine, Brazila i Južnoafričke Republike.

10:00
Procjene ruskih borbenih gubitaka

Procjene ruskih borbenih gubitaka od 20. aprila, prema Oružanim snagama Ukrajine.

07:30
Rusija tvrdi da su dvije osobe poginule u napadu na Belgorod

U ukrajinskom napadu na rusku Belgorodsku oblast tokom noći 20. aprila poginule su dvije osobe, objavio je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Prema riječima guvernera, grad Poroz, koji se nalazi manje od 10 kilometara od granice s ukrajinskom Sumskom oblašću, navodno je udario ukrajinske bespilotne letilice.

Navodno su eksplozivne naprave bačene na stambenu kuću koja se odmah zapalila. Ubijene su dvije osobe koje su se tada nalazile u kući, muškarac i žena.

Prema riječima Gladkova, izgorjele su dvije stambene kuće i štala.

Gladkov i drugi ruski zvaničnici su proteklih mjeseci više puta tvrdili da su grad Belgorod i njegova okolina bili na udaru ukrajinskih snaga.

Portal Analitika