Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 655.

Iz časa u čas: Ukrajinska vojska: Situacija na istoku teška, ruske trupe nastavljaju ofanzivu

Iz časa u čas: Ukrajinska vojska: Situacija na istoku teška, ruske trupe nastavljaju ofanzivu Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
22:03
Bajden i Zelenski će se sastati u Vašingtonu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden pozvao je ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u Bijelu kuću na sastanak 12. decembra.

Bajden je pozvao Zelenskog "kako bi podvukao nepokolebljivu posvećenost SAD da podrže narod Ukrajine dok se brani od brutalne ruske invazije“, rekla je danas portparolka Bijele kuće.

Opširnije pročitajte OVDJE. 

21:28
Ukrajinska vojska: Situacija na istoku teška, ruske trupe nastavljaju ofanzivu

Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije duž istočne linije fronta, prenosi kijevski mediji. 

Situacija na istoku Ukrajine ostaje teška jer ruske trupe nastavljaju da sprovode ofanzivne operacije duž cijele linije fronta, izvijestio je komandant Kopnene vojske Oleksandr Sirski.

18:55
Makron ponovio podršku Ukrajini za pristupne pregovore o članstvu u EU

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je podršku Francuske otvaranju pregovora Ukrajine o pristupanju Evropskoj uniji, koje trenutno blokira Mađarska.

Makron je tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, pozdravio usvajanje u ukrajinskom parlamentu 8. i 9. decembra „nekoliko tekstova zakona, koji se posebno odnose na prava nacionalnih manjina, reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije“, saopštila je Jelisejska palata.

"Ukrajina time pokazuje svoju odlučnost da odmah odgovori na preporuke koje joj je dala Evropska komisija", dodalo je francusko predsjedništvo.

Šefovi država i vlada EU u četvrtak i petak treba da donesu odluku o pokretanju pregovora o pridruživanju Ukrajine.

Međutim, mađarski premijer Viktor Orban ostaje uporan u svom protivljenju otvaranju ovog procesa.

"Ukrajina je poznata kao jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Ne možemo da donesemo odluku da započnemo proces pregovora o pristupanju", rekao je on poslije sastanka sa Makronom prošlog četvrtka u Parizu.

Francuski predsjednik je takođe "ponovio nepokolebljivu podršku Francuske Ukrajini suočenoj sa ratom koji vodi Rusija", dodaje se u saopštenju Jelisejske palate.

Zelenski je na platformi Iks ukazao da je obavjestio svog francuskog kolegu o vojnim dešavanjima na liniji fronta.

"Razgovarali smo o našim prioritetnim potrebama i sljedećem paketu francuske vojne pomoći koji će značajno ojačati ukrajinsku vatrenu moć", napisao je Zelenski.

16:12
Lavrov: Prekid vatre između Ukrajine i Rusije zavisi od Zelenskog

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da rat u Ukrajini nije mogao da se izbjegne zbog dugogodišnjeg djelovanja Sjedinjenih Država na planu brisanja ruske kulture i jezika na istoku Ukrajine.

Lavrov je naveo i da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski imao šansu u martu i aprilu 2022. godine da postigne dogovor o prekidu borbi garancijama da će Ukrajina biti vojno neutralna, ali da su upravo SAD i Velika Britanija bile protiv.

Opširnije čitajte OVDJE. 

12:15
Ukrajinski guverner: Dvoje poginulih u ruskom napadu na Harkov

Dvije osobe su poginule, a dvije su ranjene u ruskim napadima u Harkovskoj oblasti tokom proteklog dana, izvijestio je danas guverner Oleh Sinjehubov.

Dve ubijene žene, starosti 67 i 71 godine, bile su u Kupijansku, gradu koji se nalazi samo 40 kilometara od ruske granice i koji su ukrajinske trupe oslobodile 2022. godine.

U Kupijansku je 33-godišnji muškarac takođe zadobio povredu od šrapnela, koji je, prema riječima guvernera, hospitalizovan.

Oštećena je kuća, ograda i pomoćni objekti, dodao je on.

09:30
Generalštab: Rusija izgubila skoro 350 hiljada vojnika u Ukrajini od početka invazije

Rusija je izgubila 338.820 vojnika u Ukrajini od početka svoje potpune invazije 24. februara 2022. godine, izvijestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine 10. decembra.

Ova brojka uključuje 700 žrtava koje su ruske snage pretrpjele samo tokom proteklog dana.

Prema izvještaju, Rusija je takođe izgubila 5.636 tenkova, 10.529 oklopnih borbenih vozila, 10.623 vozila i rezervoara za gorivo, 8.064 artiljerijskih sistema, 919 višestrukih raketnih sistema, 605 sistema protivvazdušne odbrane, 324 aviona, 324 helikoptera, 132 i 2 bespilotnih letilica I jednu podmornicu.

07:00
Kovid u porastu u Ukrajini, upozorava zamjenik ministra zdravlja

Zamjenik ukrajinskog ministra zdravlja Ihor Kuzin upozorio je da zemlja pati od velikog broja slučajeva korona virusa i gripa.

U porastu epidemije oboljelo je 1,3 miliona građana, 40 odsto više nego prošle godine.

Kuzin napominje da Covid-19, grip i drugi virusi kruže u Ukrajini istovremeno i da će dostići vrhunac sredinom decembra pre postepenog smanjenja u januaru 2024.

U Ukrajini su do sada u epidemiološkoj sezoni od Covida i drugih zaraznih bolesti umrle 343 osobe. Svake nedelje se hospitalizuje 4.000 ljudi, što ljekar napominje da neće preopteretiti zdravstvene kapacitete Ukrajine.

Portal Analitika