Svijet

Lavrov: Prekid vatre između Ukrajine i Rusije zavisi od Zelenskog

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da rat u Ukrajini nije mogao da se izbjegne zbog dugogodišnjeg djelovanja Sjedinjenih Država na planu brisanja ruske kulture i jezika na istoku Ukrajine.

Lavrov: Prekid vatre između Ukrajine i Rusije zavisi od Zelenskog Foto: EPA-EFE
AgencijeIzvor

Lavrov je naveo i da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski imao šansu u martu i aprilu 2022. godine da postigne dogovor o prekidu borbi garancijama da će Ukrajina biti vojno neutralna, ali da su upravo SAD i Velika Britanija bile protiv.

Šef diplomatije Rusije optužio je SAD da su ucjenjivale i prijetile članovima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prilikom glasanja za odluke koje su usmjerene protiv Moskve.

"Prilazili su predstavnicima država članica i govorili – vaši računi su u našim bankama, a djeca na našim univerzitetima", rekao je Lavrov.

Podsjetio je da je Rusija do sada dva puta pobijedila strane sile, uključujući Napoleona i Njemačku, i naglasio da je Moskva iz tih sukoba izašla jača.

"Tako će biti i poslije ovog rata", rekao je Lavrov.

Na pitanje kakve su šanse da dođe do mira u Ukrajini, Lavrov je odgovorio da prekid vatre između Ukrajine i Rusije zavisi od Zelenskog.

"On je prije godinu i po dana potpisao ukaz o zabrani bilo kakvih pregovora sa predsjednikom Vladimirom Putinom", rekao je Lavrov, a prenosi Rojters.

Portal Analitika