Svijet

Bajden i Zelenski sastaće se u Vašingtonu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden pozvao je ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u Bijelu kuću na sastanak 12. decembra.

Bajden i Zelenski sastaće se u Vašingtonu Foto: Reuters
Portal AnalitikaIzvor

Bajden je pozvao Zelenskog "kako bi podvukao nepokolebljivu posvećenost SAD da podrže narod Ukrajine dok se brani od brutalne ruske invazije“, rekla je danas portparolka Bijele kuće.

"Dok Rusija pojačava raketne i bespilotne napade na Ukrajinu, lideri će razgovarati o hitnim potrebama Ukrajine i vitalnom značaju stalne podrške Sjedinjenih Država u ovom kritičnom trenutku", dodala je portparolka Bijele kuće.

Kancelarija Zelenskog saopštila je na Telegramu da će ukrajinski predsjednik stići u Vašington 11. decembra i da će se sastati sa Bajdenom tokom radne posjete koja će uključivati "niz sastanaka i razgovora".

Ključne teme posjete biće odbrambena saradnja SAD i Ukrajine, "posebno kroz zajedničke projekte proizvodnje naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane, kao i koordinacija napora naših zemalja u narednoj godini", saopštio je kabinet Zelenskog, prenosi Portal Radio Slobodna Evropa. 

Administracija predsjednika Bajena pojačava pritisak na Kongres da pruži još milijarde dolara pomoći Kijevu.

Portal Analitika