Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 769.

Iz časa u čas: Zelenski snizio starosnu granicu za mobilizaciju

Iz časa u čas: Zelenski snizio starosnu granicu za mobilizaciju Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
23:42
Zelenski snizio starosnu granicu za mobilizaciju

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je danas zakon koji predviđa smanjenje starosne granice za vojnu mobilizaciju sa 27 na 25 godina, dok oružanim snagama nedostaju ljudi da se suoče sa ruskom invazijom.

Poslanici su prije godinu dana glasali za taj zakon, koji je čekao na potpis predsjednika Ukrajine.

Zakon će sjutra stupiti na snagu.

Ukrajinska vlada mora zatim da uskladi različite zakonske tekstove u roku od šest mjeseci kako bi ta mobilizacija bila moguća.

Ukrajinska vojska je pretrpjela gubitke, čije se razmjere čuvaju u tajnosti, i sada se zalaže da pronađe i dobrovoljce za front.


19:20
Njemačka će izdvojiti više od 570 miliona eura za kupovinu municije Ukrajini

Njemačka vlada će doprinijeti sa 576 miliona eura češkoj inicijativi za zajedničku kupovinu municije van Evropske unije (EU) kako bi podržala Ukrajinu i nadoknadila manjak proizvodnje u EU.

Tom sumom „Njemačka će finansirati nabavku 180.000 komada municije“ i obezbijediće „gotovo 40 odsto ukupne sume“ koju su obećale evropske države koje učestvuju u ovom projektu, saopštilo je danas njemačko ministarstvo odbrane.

Ta municija treba da bude isporučena „od juna“ na ukrajinski front.

Opširnije čitajte OVDJE. 

14:36
Bjelorusija počinje vojne vježbe, Lukašenko: Ako hoćeš mir, pripremi se za rat

Bjelorusija počinje vojne vježbe kod Grodnog, na samoj granici sa Ukrajinom.

Vježbama će prisustvovati i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko koji je kazao kako ta država ne želi rat, već da se sprema za rat.

"Ne vjerujte nikome da želimo da se borimo. Mi se spremamo za rat, o tome govorim iskreno. “Ako hoćeš mir, pripremi se za rat” – nisam ja to smislio. To je vrlo tačno rečeno“, rekao je Lukašenko tokom putovanja u Grodno.

11:30
Vojna obavještajna služba: Ukrajina pogodila fabriku dronova u Tatarstanu

Ukrajinska vojna obavještajna agencija (HUR) gađala je proizvodni pogon za napadne bespilotne letilice tipa Shahed u ruskoj Republici Tatarstan, rekao je izvor u HUR-u za Kiiv Independent 2. aprila.
Ruska vojska je koristila bespilotne letilice kamikaze tipa Shahed iranskog dizajna da redovno napada ukrajinske gradove i kritičnu infrastrukturu tokom čitave invazije, ubijajući i ranjavajući desetine civila.

08:30
Rusija preko noći napala Ukrajinu sa 10 dronova, oboreno devet

Ukrajina je oborila devet od 10 jurišnih dronova tipa Šahed koje je lansirala Rusija tokom noći 2. aprila, izvijestio je komandant Vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.
Bespilotne letilice su lansirane sa rta Čauda na okupiranom Krimu. Prema izvještaju, mobilne vatrogasne grupe su odbile napad na Dnjepropetrovsku oblast.

06:30
Sjeverna Koreja nastavlja da isporučuje oružje Rusiji

Američki Pentagon je ocijenio da Sjeverna Koreja nastavlja da snabdjeva Rusiju oružjem, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing na brifingu za novinare 1. aprila.
Sjeverna Koreja se formira kao vodeći ruski snabdjevač oružjem, kako se navodi, pružajući Moskvi obimne vojne pakete, uključujući balističke rakete i preko 3 miliona artiljerijskih granata.

06:00
Gradonačelnik: Za obnovu Harkova potrebno 10 milijardi dolara

Više od 10 milijardi dolara potrebno je za obnovu svega što su ruske snage oštetile ili uništile u Harkovu, rekao je gradonačelnik Igor Terehov u intervjuu za medij Liga.net.

Portal Analitika