Zanimljivosti

Istraživanje dubina okeana može biti bezbijedno: Američki milijarder planira putovanje podmornicom do olupine Titanika

Cilj ekspedicije je i da se pokaže kako istraživanja dubina mogu biti sprovedena bez opasnosti, posebno nakon katastrofalne implozije podmornice titan u junu prošle godine u kojoj je poginulo pet putnika, uključujući direktora kompanije OceanGate

Istraživanje dubina okeana može biti bezbijedno: Američki milijarder planira putovanje podmornicom do olupine Titanika Foto: BBC
Portal AnalitikaIzvor

Lari Konor, milijarder iz Ohaja, planira novu ekspediciju do olupine Titanika, koja leži na dnu Atlantskog okeana.

Konor namjerava da vrati povjerenje u bezbijednost ovakvih ekspedicija nakon prošlogodišnjeg tragičnog incidenta u kojem je poginula posada koja se nalazila u podmornici Titan kompanije OceanGate, prenosi BBC.

Milijarder planira zaron na 3.800 metara do olupine Titanika u naprednoj podmornici, a društvo će mu praviti Patrik Lejhi, suosnivač kompanije Triton Submarines, koja je konstruisala podmornicu Triton 4000/2 Abyssal Explorer. 

Riječ je o podmornici za dvije osobe, koja je dizajnirana za izvođenje više misija u dubine na siguran i pouzdan način.

Cilj ekspedicije je i da se pokaže kako istraživanja dubina mogu biti sprovedena bez opasnosti, posebno nakon katastrofalne implozije podmornice titan u junu prošle godine u kojoj je poginulo pet putnika, uključujući direktora kompanije OceanGate, Stoktona Raša.

“Želim da pokažem ljudima širom svijeta da, iako je okean ekstremno moćan, on ipak može biti predivan i prijatan i zaista promijeniti život čovjeku ukoliko se sve uradi na pravi način. Patrik je dizajnirao podmornicu duže od decenije, nismo imali materijale i tehnologiju. Ovu podmornicu nije bilo moguće napraviti prije pet godina”, izjavio je Konor za Wall Street Journal.

Kao što je poznato, Titan je bio na putu do Titanika kada je 18. juna doživio katastrofu u kojoj su poginuli Raš, milijarder Hamiš Harding, Francuz Pol-Anri Naržole i pakistanski biznismen Šahzada Davud zajedno sa svojim 19-godišnjim sinom Sulejmanom.

Eksperti iz industrije i jedan zviždač su ranije izrazili zabrinutost za bezbijednost Titana, posebno zbog odluke OceanGatea da zaobiđe sertifikaciju poznatih sigurnosnih tijela.

Portal Analitika