Kultura

Grad teatar: Dragan Radulović za otvaranje Trga pjesnika

Izvor

Radulović će se predstaviti svojom prvom dramom „Pejzaž do pakla - propast kuće Marinkovića“, koji su zajednički izdali hrvatski Antibarbarus i crnogorska Plima. Razgovor će voditi njegova sugrađanka, Božena Jelušić, teoretičarka književnosti i književni kritičarka.

- Drama, kao novi žanr Radulovićevog stvaralaštva, zalazeći skoro u domen fantastike stalnom upitanošću čitaoca da li se radi o realnom ili fikcionalnom tekstu, problematizuje pošasti novog doba, koje ni ovoga puta, dosljedno Radulovićevoj poetici, ne ostavljaju čitaocu mogućnost katarze, već samo osjećaj „snažnog mirisa paljevine“ – stoji u recenziji novog djela ovog izuzetnog pisca.

18radulovicRadulović je rođen na Cetinju. Osnovnu školu je pohađao u Budvi, gdje je tada živio. Zatim je završio gimnaziju u Beogradu, gdje je i diplomirao na filozofskom odsjeku Filozofskog fakulteta. Do sada je objavio četiri knjige: zbirku priča „Petrifikacija“ (2001), roman „Auschwitz Café“ (2003) koji je doživio tri izdanja, katalog groteski „Vitezovi ništavila ili đavo u tranzicionom Diznilendu“ (2005) - i taj u dva izdanja,. i zbirku priča „Splav meduze“ (2007) godine. Njegove priče i odlomci iz romana prevođeni su na engleski, slovenački, mađarski, ruski, italijanski, njemački i švedski jezik. Dobitnik je nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ Grada teatra za književno stvaralaštvo 2009. godine, a u svom gradu predaje filozofiju u Srednjoj školi „Danilo Kiš“.

Druga repriza „Mirandoline“: Prva koprodukcija 26. Grad teatra, komedija „Krčmarica Mirandolina“ Karla Goldonija, koju je režirao Jug Radovojević, imaće sjutra drugu reprizu na sceni između crkava u Starom gradu od 22 časa. Nastala u saradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem „Ivan Pl. Zajc“ iz Rijeke i festivalom Riječke ljetnje noći, predstava je sinoć imala uspješnu premijeru pred punim gledalištem. Uloge su povjerene Mariji Vicković, Igoru Đorđeviću, Draženu Mikuliću, Damiru Orliću, Tanji Smoje, Anastaziji Balaž – Lečić, Jasminu Mekiću i Alenu Liveriću. Tekst čuvenog italijanskog komediografa prevela je Morana Čale, na čijoj su adaptaciji radili Magdalena Lupi – Alvir i reditelj. Scenografiju potpisuje Aleksandar Denić, kostime Manuela Paladin – Šabanović, a dizajn svjetla je uradio Predrag Potočnjak. Muziku je takođe izabrao Radivojević, a scenski pokret osmislio Žak Valenta.

18krcmarica- U Goldonijevim likovima lako prepoznajemo i naše ljude, jer su njegovi značajevi plastični i univerzalni. No, koliko su ti „jedinstveni“ ljudi samo tek krvavi ispod kože i što ih nagoni na potpuno neočekivane postupke – zapisala je dramaturškinja predstave, Magdalena Lupi – Alvir o radu na ovom tekstu.

Posljednja repriza ove komedije na programu je sjutra, u istom terminu i na istoj sceni. Hrvatsku premijeru „Krčmarica Mirandolina“ će imati na Riječkim ljetnjim noćima 27. juna.

(Foto: butua.com, gradteatar.me)

Portal Analitika