Sci/Tech

U Sportskom centru Topolica 29. maja

Finale druge Montenegro Makers robotičke lige u Baru: Takmiče se osnovci iz 34 škole

Robotička liga je koncept inkluzivne vannastavne aktivnosti, koju u svom obrazovnom sistemu praktikuju mnoge zemlje regiona, kazali su iz Fondacije Montenegro Makers

Finale druge Montenegro Makers robotičke lige u Baru: Takmiče se osnovci iz 34 škole Foto: NVO Montenegro Makers
Portal AnalitikaIzvor

Finalno takmičenje druge Robotičke Montenegro Makers lige za osnovce biće održano 29. maja u Sportskom centru Topolica u Baru. Na takmičenju će učestvovati više od 300 učenika iz 34 škole, u pratnji svojih mentora. 

Kako su naveli iz Fondacije Montenegro Make, kroz ovaj projekat, školama je donirano oko 200 setova robota, kao i materijali za vježbu, pružena im je stručna podrška i sprovedene obuke za blizu 100 nastavnika koji su dalje prenosili znanja na djecu.

”Robotička liga je koncept inkluzivne vannastavne aktivnosti, koju u svom obrazovnom sistemu praktikuju mnoge zemlje regiona. Liga predstavlja takmičenje u robotici za dvije kategorije đaka osnovnoškolskog uzrasta, od prvog do petog i šestog do osmog razreda, a ideja je da se ona odvija minimum jednom godišnje i bude dio formalne institucionalne edukacije“, kazali su iz Fondacije Montenegro Makers.

Podsjećaju da je drugi ciklus robotičke lige vannastavni obrazovni program u čijem je fokusu razvoj digitalne i naučne pismenosti kod djece, ali i tehnoloških i drugih kompetencija u okviru STEM oblasti.

“Prvi ciklus robotičke lige za osnovce koji smo organizovali prošle godine u Podgorici pokazala je izuzetne rezultate, a uspjeh koji smo postigli u pogledu broja škola, nastavnika i učenika koji su učestvovali bio je prvi korak ka ispunjenju naše misije, koji nam je pokazao da postoji veliko interesovanje za ovom vrstom aktivnosti”, izjavio je izvršni direktor Fondacije Montenegro Makers, Vladimir Brković.


Nevladina fondacija "Montenegro Kreatori - Montenegro Makers", nastala zajedničkom inicijativom kompanije Codepixel i NVO Montenegro Robotics, ima za prioritet osavremenjavanje obrazovnog sistema u Crnoj Gori, kao i osnaživanje djece u razvijanju STEM kompetencija.

Portal Analitika