Zanimljivosti

Evropska zemlja u kojoj vozači posebno vode računa kada pada kiša: Ako skvase pješake čeka ih novčana kazna

Obilne kiše su dio proljeća i jeseni u Norveškoj, ali to ne sprječava lokalno stanovništvo da uživa na otvorenom. Problemi nastaju kada se putevi napune vodom i ne samo da otežavaju prolazak vozačima, već mogu pokvariti dan i pješacima.

Evropska zemlja u kojoj vozači posebno vode računa kada pada kiša: Ako skvase pješake čeka ih novčana kazna Foto: shutterstock
Punkufer.hrIzvor

Ako autom podignete talas vode sa ivice puta i njime poprskate slučajnog prolaznika u Norveškoj, očekujte kaznu.

Na sajtu The Norvai Guide, koji predstavlja državu u sjevernoj Evropi, njenu kulturu i običaje, ističe se da je prskanje prolaznika vodom prilikom vožnje automobila nezakonito. Svi vozači treba da budu pažljivi prema pješacima.

Ako poprskate vodom pješaka dok se vozite u automobilu, očekujte kaznu. Trenutno iznosi 4.000 norveških kruna, odnosno oko 336 eura.

Kako spriječiti taj scenario ako se nađete za volanom i na norveškom putu punom vode? Vozači se podstiču da uspore kada prolaze pored pješaka kako bi spriječili prskanje.

Prskanje pješaka zabranjeno je i u nekim drugim zemljama sijveta. U nekim djelovima Sjedinjenih Država možete biti kažnjeni sa 175 dolara ako se utvrdi da ste namjerno poprskali pješaka vodom i oni vas prijave.

Prema Zakonu o drumskom saobraćaju Ujedinjenog Kraljevstva iz 1988. godine, prekršaj je voziti bez razumnog obzira na druge ljude, a to uključuje vožnju kroz lokvicu koja uzrokuje prskanje pješaka. Maksimalna moguća kazna za ovaj prekršaj je 5.000 funti, ali se obično naplaćuje oko 100 funti.

U Japanu je zabranjeno prskanje pješaka kišnicom. Ako slučajnog pješaka polijete vodom dok ga propuštate svojim automobilom, moraćete da platite kaznu do 7.000 jena, odnosno oko 45 eura.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.