Literatura

Čedo Vuković dobitnik prve književne nagrade "Božo Bulatović"

Izvor

U svom obrazloženjum žiri ističe da akademik Vuković u svom obimnom književnom djelu, umnogome zasnovanom na istorijsko-dokumentarnoj građi, „profiliše crnogorsku duhovnu vetikalu kao neuništivu iskru naše težnje za slobodom i napretkom kroz teške viševjekovne zadese i mijene“. Prema njihovim riječima, ta osobena Vukovićeva hronika razgranata je putevima štampara Makarija, Petra I i Petra II Petrovića Njegoša, Stefana Mitrova Ljubiše i drugih znanih i neznanih mislilaca, junaka, vladara, ali i zavičajnih težaka u čijem iskrenom i čistom svijetu živi vjera u mitsku, arhajsku Crnu Goru - zemlju slave, junaštva, pravde i slobode.

- Vukovićeve knjige napajaju se na živom vrelu crnogorskog jezika, osobenom izrazu ili izvornoj leksici njegovih junaka koji su, svaki na svoj način, ugradili sebe u temelje crnogorskog naroda i države. U vrijeme njihovog velikog osporavanja devedesetih godina prošloga vijeka i sam je pisac posebno ukazivao na tu dimenziju svoga djela.

Žiri podsjeća da je Božo Bulatović, čije ime nosi novoutemeljena, a umnogome već danas vrijedna nagrada, bio je savremenik i prijatelj Čeda Vukovića, koji je u vremenu svojeg sveobuhvatnog bavljenja književnom kritikom, odgovorno i kredibilno tretirao Vukovićeve knjige i „donekle s njim bio sljedbenik ideje da romaneskno tkivo treba biti prožeto mitološkim slojevima i istorijskim nanosima kao parametrima prošlosti u kojoj se ogleda sadašnjost i na osnovu nje planira budućnost. Oba pripadaju samom vrhu savremene crnogorske književnosti, a djelo im se simbolično i na ovaj način vezuje i prepliće“.

- Više od sedam decenija Čedo Vuković, pripovjedač, romansijer, dramski pisac i esejista upečatljivo bilježi crnogorsku književnu scenu. Za svoj rad dobio je najznačajnija priznanja u Jugoslaviji i Crnoj Gori. Među njima AVNOJ-evu i dvije Trinaestojulske nagrade. Sada je, evo, prvi dobitnik nagrade „Božo Bulatović“ čime  Mojkovac i Crna Gora odaju priznanje svojim važnim piscima i ujedno na najbolji način utemeljuju nagradu koja će pratiti najznačajnije crnogorske književne izdanke – zaključuje se u odluci žirija o dodjeli prve nagrade koja nosi ime poznatog pisca i prevodioca.

Portal Analitika