EU web forum

Dizdarević: Želi li Vlada "prokrijumčariti" vjeronauku u sistem obrazovanja?

"Da li se nekim izjavama predstavnika Vlade želi “prokrijumčariti” vjeronauka u sistem obrazovanja? Opet bez konsultovanja stručne i šire javnosti, bez informacija o tome koji je cilj takvog predmeta, ko će takav predmet predavati?", navodi u saopštenju Abaz Dizdarević, potpredsjednik DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Dizdarević: Želi li Vlada "prokrijumčariti" vjeronauku u sistem obrazovanja? Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

"Postavlja se najvažnije pitanje da li ovakvim potezima narušavamo načela sekularnosti? Ovo pitanje zaslužuje mnogo više pažnje, opšti konsenzus, koji bi po mom mišljenju trebalo ispitati na referendumskom izjašnjavanju.", dodaje on.

Pita se i zašto se  danas, u 21. vijeku ne razmišljamo o uvođenju u izbornu nastavu drugih naučnih disciplina kao što su astronomija, meteorologija ili sl.

"Da li razmišljati o alternativnom interkonfesionalnom predmetu koji bi se bavio izučavanjem etike? Puno je otvorenih pitanja da bismo tek kroz jednu medijsku izjavu saznali da je odluka o uvođenju vjeronauke tek tako donesena i da će ulaskom na “mala vrata” postati dio našeg obrazovnog sistema. Naš obrazovni sistem je otvoren i kompatibilan s evropskim. Knjiga promjena je usvojena još 2003. godini i tu smo se odredili prema modelu obrazovanja. A sada se vraćamo unatrag.

Zahtijevamo transparentno obrazloženje za cijeli postupak, kojim ćemo našim građanima objasniti sve pojedinosti i razloge za donošenje ovakve odluke. Tehnološki i naučni razvoj je omogućio da smo danas svjedoci ljudskih pohoda na Mars, a mi u Crnoj Gori krupnim koracima koračamo u srednji vijek, relaksirano ali sigurno.", zaključuje on.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
t tombulo_neregistrovani
23.02.2021. 20:23

To hoće iz vise razloga, prvi da preskočim, a drugi je da se iz budgeta namaknu sredstva za crkvene obrazovne ustanove, bogoslovije i tako dalje. Popovi imaju vec ideje da ulaze drzava u crkvene objekte. Kako se Njemačka uzima kao referenca, tamo vjernici plaćaju crkveni porez, pa onda država investira u renoviranje od tih sredstava, a ne od sredstava gradjana, koji nisu vjernici.

2
0
A Ateista_neregistrovani
23.02.2021. 15:53

Nauku o religiji treba smjestiti u udzbenik istorije kao lekciju, jer ta saznanja su dio opste kulture. Nikako ne dozvoliti da udje kao predmet u skole. Ko hoce da ljubi ruke "bozijim sluzbenicima", klanja u dzamiji neka to bude njegov izbor, a ne nametanje (ne) volje drugima koji vjeruju u nauku, a ne u izmisljotine.

2
1
c cg12__neregistrovani
23.02.2021. 14:45

Ako i to proguraju propalo se

4
0