EU web forum

Kordić – Makovec

EU najvažniji partner Vlade u ostvarenju evropske budućnosti

Ova Vlada nema važnijeg strateškog partnera od Evropske unije i njenih članica i mi ćemo učiniti sve da se uskoro i formalno pridružimo evropskoj porodici - kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa zamjenikom direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju u Evropskoj službi za vanjske poslove Markom Makovecom.

EU najvažniji partner Vlade u ostvarenju evropske budućnosti Foto: Foto: Gov.me
Portal AnalitikaIzvor

- Usredsređeni smo na razvoj društva koje njeguje i razvija evropske vrijednosti i usvaja evropske standarde za dobrobit svojih građana - naglasila je Kordić.

Kordić i Markovec su, kako je navedeno u saopštenju, razgovarali o daljim obavezama Crne Gore u pregovaračkom procesu, prioritetima Vlade, te saradnji sve tri grane vlasti u sprovođenju evropske agende.

- Crna Gora svoju budućnost vidi i projektuje EU i Vlada će sprovesti sve neophodne reforme, posebno u oblasti vladavine prava kako bi naša država u skladu sa očekivanjima građana postala sljedeća punopravna članica evropske porodice - istakla je Kordić.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala su, prema njenim riječima, glavni zadatak Vlade u ovoj godini i samim tim prioritet u radu svih crnogorskih institucija.

- Crna Gora je spremna da koristi modalitete koje nudi nova metodologija pristupanja i da se uključi u politički dijalog na visokom nivou - rekla je Kordić.

Makovec je naglasio da su Zapadni Balkan i Crna Gora jedan od strateških prioriteta vanjske politike EU i da je politika proširenja najvažniji mehanizam u tom smislu.

- Pozdravio je napredak koji Crna Gora ostvaruje u pristupnim pregovorima, naglasivši da upravo ostvareni rezultati potvrđuju predvodničku poziciju Crne Gore u pristupanju EU - napisano je u saopštenju.

Makovec je pozdravio stav Vlade da se svo zakonodavstvo u oblasti vladavine prava unapređuje u bliskoj konsultaciji evropskih partnera i Venecijanske komisije i naglasio da je ohrabrujuće opredjeljenje Vlade za nultu korupciju, kao dio sistema vrijednosti EU.

Portal Analitika