In firme

Ministarka nauke posjetila kompaniju „Amplitudo“

Damjanović: Zajedno na putu afirmacije Crne Gore na tržištu inovacija

Ministarka nauke u Vladi Crne Gore, dr Sanja Damjanović posjetila je danas kompaniju „Amplitudo“ i razgovarala o modelima saradnje i o konkretnim doprinosima koje je moguće ostvariti na putu osnaživanja inovacionog ekosistema Crne Gore.

Damjanović: Zajedno na putu afirmacije Crne Gore na tržištu inovacija Foto: Foto: Ministarstvo nauke
Portal AnalitikaIzvor

„Vlada Crne Gore odnosno Ministarstvo nauke podstiče izgradnju ambijenta koji afirmiše razvoj inovativnih kompanija. Svjesni smo da su brzorastuće kompanije jako bitan element ekonomije i da omogućavaju zapošljavanje mladih ljudi. U našem registru od 80 registrovanih inovativnih organizacija čak 70 su inovativne kompanije. Tokom protekle dvije godine smo izdvojili 1.5mil eura za inovativne grantove odnosno za 20 crnogorskih kompanija, a jedna od njih je i Amplitudo“, kazala je ministarka Damjanović i dodala da joj je drago što je bila u prilici da posjeti kompaniju Amplitudo i upozna mlade programere i inženjere koji su zaposleni zahvaljujući značajnim sredstvima dobijenim kroz program podrške namijenjen inovativnim projektima.

Ministarstvo nauke je u vidu grantova podržalo dva inovaciono važna proizvoda ove kompanije, prepoznavši je kao jednog od važnih aktera u poslovnoj sferi Crne Gore.

Nenad Novović, izvršni direktor Amplituda, iskazao je zadovoljstvo posjetom ministarke Damjanović i njenog tima.

„Mi smo već dvije godine partneri sa Ministarstvom nauke i drago mi je da sa njima kreiramo ekosistem za inovativne startapove i kompanije. Grantove i podsticaje koje ministarstvo nudi mi korisitimo za razvijanje novih proizvoda. Ono što je jako značajno za nas je da ti proizvodi imaju globalni karakter i trudimo se da ih plasiramo na globalno tržište. Za nas je takođe jako važno ulaganje u edukaciju gdje kroz Amplitudo akademiju imamo saradnju sa Ministarstvom nauke“, istakao je Novović.

Ovom prilikom državni sekretar za inovacije Saša Ivanović predstavio je plan unapređenja inovacionog ekosistema u Crnoj Gori kroz implementaciju Strategije pametne specijalizacije, unapređenje zakonskog okvira kao i koncept budućeg Naučno-tehnološkog parka Crne Gore koji će okupljati inovativne kompanije.

Kompanija Amplitudo razvija i pretvara ideje u digitalne proizvode (GoPlantMe, dr Doc, aWAY, Via, Trim Team, Serpico), osmišljava i podržava startapove (BoostMeUp predakceleracijski program, Badger), formira i edukuje kadrove (Amplitudo akademija, Startup škola) ali i stvara regionalne inkubatore (DigitalDen – digitalna jazbina) i trenutno ima 70 zaposlenih. Oni su istakli da žele da u našoj zemlji nastaju globalno primjenjive inovativne, poslovne vrijednosti i da se njihova kompanija pozicionira kao najveći izvoznik intelektualne svojine te da su ljudi u fokusu njihovih aktivnosti.

Portal Analitika