Svijet

CNN: Policija puca na demonstrante u Keniji, tijela na ulicama Najrobija

Kenijska policija pucala je u danas na demonstrante u Najrobiju koji protestuju protiv kontroverznog zakona o finansijama.

CNN: Policija puca na demonstrante u Keniji, tijela na ulicama Najrobija Foto: Tanjug/AP Photo/Brian Inganga
Portal AnalitikaIzvor

Tim CNN-a je bio svjedok uznemirujućih scena i primijetio dva tijela koja su nepomično ležala na zemlji. Demonstranti su upali u skupštinu tokom protesta protiv poreza koji su postali nasilni.

Kenijski poslanici koji su bili u zgradi parlamenta pobjegli su kroz podzemni kanal, izvijestila je NTV Kenija, podružnica CNN-a.

Kako prenosi NTV Kenija, poslanici su evakuisani pošto je policija izašla na demonstrante, piše N1. 

Ranije u utorak, Auma Obama, polusestra bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame, pogođena je suzavcem od strane policije tokom intervjua za CNN, dok je protestovala protiv zakona.

„Ne mogu više ni da vidim, pod suzavcem smo“, rekala je Obama na dramatičnom snimku koji je snimio tim CNN-a na terenu.

Kenija je zahvaćena protestima širom zemlje protiv predloženih mjera povećanja poreza, koji su kulminirali planiranim „potpunim zatvaranjem“ zemlje.

Demonstracije su dovele su do okupljanja građana pod zastavom „7 dana bijesa“, dok se nacija suočava sa još više dana preokreta.

„Ovdje sam jer pogledajte šta se dešava. Mladi Kenijci demonstriraju za svoja prava. Oni demonstriraju sa zastavama i transparentima“, rekla je Obama.

Portal Analitika