Društvo

"Jasno propisano"

CDT: Vrijeme održavanja popisa određuje Vlada, a ne zakon

Nakon dvije godine odlaganja, zbog zdravstvene i političke krize, u Crnoj Gori će, sudeći prema svim najavama i dosadašnjim aktivnostima od 1. do 15. novembra 2023. godine biti održan popis stanovništva, kazali su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

CDT: Vrijeme održavanja popisa određuje Vlada, a ne zakon Foto: CDT
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, kako su kazali, proteklih dana više političkih partija i organizacija je zatražilo odlaganje popisa.

“Uglavnom opozicione partije i organizacije nacionalnih manjina traže odgađanje sprovođenja popisa dok se ne stvore stabilne političke okolonosti, zahtijevaju uključivanje opozicije u proces, zatim zamjenu rukovodstva Monstata, štampanje popisnog materijala na svim jezicima u službenoj upotrebi…”, kazali su oni.

Na portalu Javnog servisa, kažu da je prenijeta izjava koju je MONSTAT dao Radiju Crne Gore, i u tekstu se kaže kako MONSTAT poručuje da nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa, jer je na snazi podzakonski akt koji je donijela Vlada, a kojim je predviđeno da će se popis sprovesti od prvog do petnaestog novembra.

“Ipak, analizom Zakona o popisu, koji svakako ima primat u odnosu na uredbu koju je donijela Vlada, dolazi se do zaključka da je informacija objavljena u medijima nepotpuna”, poručili su.

Kažu da odluku o sprovođenju popisa donosi isključivo Vlada Crne Gore.

“To jasno propisuje član 2 Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u kojem se navodi “da period sprovođenja popisa i referentni momenat popisa utvrđuje Vlada Crne Gore””, rekli su oni.

Shodno pomenutom članu Zakona, kazali su da je Vlada na sjednici od 9. februara 2023. godine donijela Uredbu o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstva i stanova i referentnog momenta popisa.

“Ne ulazeći u polemiku da li popis treba odložiti ili ne, neophodno je ukazati na suštinu - kao što je učinila na pomenutoj sjednici, Vlada može mijenjati odluku o popisu na svakoj narednoj, a samim tim i izmijeniti podzakonski akt koji je prethodno donijela.

Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) u svojim preporukama za sprovođenje popisa ističe da datum i period prikupljanja podataka značajno može odrediti (ne) kvalitet popisnih podataka”, saopštili su.

Napominju da definisane preporuke sadrže i smjernice da se popis ne sprovodi za vrijeme političke, bezbjednosne ili neke druge nestabilnosti, te da treba izbjeći periode praznika, godišnja doba kada se očekuju vremenske neprilike ili odsustvo stanovništva zbog sezonskih poslova...

“Evropski statistički zavod, Eurostat, ranije je saopštio da očekuje da će Crna Gora popis stanovništva sprovesti u skladu sa svim međunarodnim i standardima EU”, zaključuju iz CDT-a u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g gradjanska_drzava_neregistrovani
28.09.2023. 13:03

Takva im je sva istina, no se bojim da ce im takav istina biti i o rezultatima popisa.

5
0
p partizanskiput_neregistrovani
28.09.2023. 12:49

TACNO,ALI VLADA U TEHNICKOM MANDATU ,PO USTAVU I ZAKONU NE MOZE TO STO MISLI!!!PROPADA PLAN BITANGAI PSIHOPATA VUCIC,MRSSSSSSSSSSSSSSSSSSS,BAGRO IZDAJNICKA I PLACENICI!!!

5
0