Sci/Tech

Britanski naučnici otkrili vještački benzin

Izvor

Prve probe na drumovima, u postojećim vozilima i motorima, predstoje naredne godine, a ako sve bude išlo kako treba, novo, jeftino gorivo bi već za par godina mogao da se nađe i u najširoj prodaji.

"U nekim aspektima, vodonik je savršeno gorivo", kaže profesor Stiven Benington, naučnik koji rukovodi ovim projektom. "Po jedinici težine daje tri puta više energije nego benzin, a sagorevanjem proizvodi samo vodu".

Energija vodonika može da se iskoristi sagorijevanjem ovog gasa, ili pak njegovim kombinovanjem sa kiseonikom, u energetskim ćelijama koje prioizvode električnu energiju. Sadašnji metodi skladištenja vodonika su, međutim, skupi i nisu pretjerano bezbjedni, što predstavlja prepreku za njegovu široku upotrebu.

Da bi ovu teškoću zaobišli, naučnici iz "Radeford Eplton laboratorije", u blizini Oksforda, pronašli su način da gusto sabijeni vodonik upakuju u male kuglice, takođe od na vodoniku zasnovanog materijala, koje na pumpama mogu da se toče kao tečnost.

Sa punim rezervoarom "vještačkog benzina" moglo bi da se vozi oko 500 do 600 kilometara, od prilike isto kao i sa pravim, dok bi cijena, čak i uz sve poreze i takse, bila oko 70 centi po litru, što je dvostruko manje od sadašnje cijene, prenosi Blic. 

Portal Analitika