Svijet

Bregu: Evropska Unija biće jača sa Zapadnim Balkanom čvrsto u svom okrilju

Pod težinom različitih uzastopnih kriza premišljanje Evropske unije često je nailazilo na zamor našeg regiona u pogledu reformi kao i neuvjerljive rezultate tih reformi, što je stvorilo više začaranih krugova umjesto uspjeha, kazala je Bregu. 

Bregu: Evropska Unija biće jača sa Zapadnim Balkanom čvrsto u svom okrilju Foto: Sekretarijat Vijeća regionalnu saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu otvorila je konferenciju organizacija civilnog društva pod nazivom „Nastavak priče o uspjehu proširenja EU – beneficije za Zapadni Balkan prije pristupanja“ zajedno sa potpredsjednicom Vlade Slovenije i ministricom vanjskih i evropskih poslova Tanjom Fajon, predsjednikom Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora Oliverom Rupkeom i komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem danas u Ljubljani.

Konferencija se bavi temom trenutne uloge organizacija civilnog društva u regionu i njihove uključenosti u proces pristupanja.

"Pod težinom različitih uzastopnih kriza premišljanje Evropske unije često je nailazilo na zamor našeg regiona u pogledu reformi kao i neuvjerljive rezultate tih reformi, što je stvorilo više začaranih krugova umjesto uspjeha. Dok se ne ostvare težnje oko 18 miliona građana za jačom Unijom koja može puno toga postići sa Zapadnim Balkanom čvrsto unutar njenih granica, zajedničkim regionalnim tržištem zbližavamo region i približavamo ga jedinstvenom tržištu Evropske unije, jer oba ubrzavaju prijeko potrebno usklađivanje između Zapadnog Balkana i EU. Upravo tome Savjet za regionalnu saradnju poklanja potpunu pažnju", rekla je Bregu na otvaranju konferencije.

Ovo je, istakla je Bregu, već trka sa vremenom i konkretni uticaji i značajnija ulaganja moraju se čim prije osjetiti na terenu.

"Dok sa nadom gledamo u pozitivno odvijanje budućnosti predstojećih izbora, uprkos tome što nismo u mogućnosti da je direktno oblikujemo, od nove Evropske komisije očekujemo spretan, odlučan, vjerodostojan, predvidljiv i nepovratan završetak generacijskih težnji za integracijom našeg regiona u EU. Evropa okrenuta ljudima, koja je prilagodljiva, reformisana, preporođena i inkluzivna, sa čvrsto integrisanim Zapadnim Balkanom, predstavlja najpovoljnije ulaganje u mir i sigurnost cijelog kontinenta". dodala je Bregu.

Obilježavajući 20 godina od dosada najvećeg proširenja Evropske unije, na konferenciji, koju su zajednički organizovali Evropski ekonomski i socijalni odbor i organizacija Otvoreno društvo, okupili su se predstavnici civilnog društva sa Zapadnog Balkana i razgovarali o potrebnim reformama u regionu i Evropskoj uniji kako bi se održala politika proširenja kao jedna od najvažnijih priča o uspjehu EU.

Nakon današnje diskusije, organizacije civilnog društva će usvojiti zaključke naslovljene na nacionalne organe vlasti i evropske institucije

Portal Analitika