Sci/Tech

Boing lansirao astronaute NASA ka Međunardonoj svemirskoj stanici

Američka aeronautička kompanija Boing je danas prvi put poslije mnogo godina lansirala astronaute u svojoj novoj kapsuli koju je ponijela svemirska raketa, stari isprobani Atlas Pet.

Boing lansirao astronaute NASA ka Međunardonoj svemirskoj stanici Foto: AP Photo/Chris O'Meara
Portal AnalitikaIzvor

Par probnih pilota NASA koji isporobava rad kapsule „Starlajner“ – Buč Vilmor i Sani Vilijams – penzionisani kapetani Ratne mornarice i bivši stanari Međunarodne svemirske stanice u orbiti Zemlje do nje će „zaobilaznim putem“ – zbog niza testova, stići tek za 25 sati, u četvrtak.

Provešće nešto više od nedjelju dana u toj orbitalnoj laboratoriji prije no što 14. juna ponovo uđu u „Starlajner“ i slete u pustinju na zapadu SAD.

Prvi dio leta, od polijetanja do ulaska u orbitu je trajao pola sata.

Poslije problema kojih je bilo prethodnih godina, uključujući dva prekinuta odbrojavanja ove nedjelje, danas je sve išlo glatko prije i tokom polijetanja.

Boing je angažovan zajedno sa Spejseksom Ilona Maska prije deceniju da prevozi NASA-ine astronaute do Svemirske stanice poslije „penzionisanja“ „spejs-šatlova“. Za to je platila 4,2 milijarde dolara Boingu i nešto više od polovine toga Spejseksu koji je prepravio kapsulu koju je koristio za isporuku zaliha toj stanici.

Spejseks je lansirao astronaute u orbitu 2020. godine, postavši prvi privatni biznis koji je postigao ono što su savladale samo tri države – Rusija, SAD i Kina. Odveo je devet posada na svemirsku stanicu za NASU i tri privatne grupe za kompaniju iz Hjustona koja iznajmljuje letove.

Polijetanje sa stanice Svemirskih snaga SAD Kejp Kanaveral bio je stoto za raketu Atlas Pet proizvođača „United Launch Alliance“. Bila je to prva vožnja astronauta na vrhu te rakete još od ere Džona Glena pre više od 60 godina. Ta raketa obično lansira satelite i druge svemirske letelice.

Uprkos savršenom rekordu Atlasa Pet, lansiranje posade je povećalo napetost mnoštva zaposlenih u NASA-i i Boingu okupljenih u Kejp Kanaveralu, na Floridi, i u daljinskoj Kontroli misije u Hjustonu, u Teksasu.

Boingov kapsula Starlajner i Spejseksov „Dragon“ su potpuno autonomni i za višekratnu upotrebu. Vilmor i Vilijams će povremeno preuzimati ručnu kontrolu nad Starlajnerom na putu do svemirske stanice, kako bi provjerili njegove sisteme.

Ako misija prođe dobro, NASA će naizmjenično koristiti Spejseks i Boing za „taksi letove“ posade, počevši od sljedeće godine.

Portal Analitika