In firme

BlackBerry 10 - nova nada za RIM?

Izvor

Koliko smo puta u zadnje vrijeme čuli pitanje 'Što se dogodilo s RIM-om?' Proizvođač BlackBerryja definitivno prolazi najteže dane od kada su predstavili prvi BlackBerry, a korisnici sve više počeli prihvaćati pametne telefone. Modu pametnih telefona pokrenuo je upravo RIM, pa je zapravo i logično pitanje: Što mu se dogodilo?

BlackBerry je, naravno, i dalje među najpopularnijim pametnim telefonima, ali njegov proizvođač nikako da se isčupa iz problema. 

Prvi BlackBerry uređaj predstavljen je prije tačno deset godina, a u samo par godina RIM je potpuno dominirao tržištem smartphonea. BlackBerry je postao neizostavni gadget elite - od one ekonomske koja se svake godine okuplja u Davosu do političke kojoj je BBerry postao omiljena igračka uključujući Baraka Obamu. 

Osim njih, favorizovali su ih IT profesionalci, hipsteri, menadžeri i miloni ostalih 'CrackBerryja' širom svijeta. RIM je postao najbrže rastuća kompanija u svijetu čiji se profit u samo par godina povećao za zastrašujućih 84 posto. Do 2008. godine RIM je nezaustavljivo rastao, a onda je krenuo pad. 

Koliko god im se profit do tada povećavao, u zadnje tri godine im je istom brzinom i padao. Nešto ranije, prije pet godina, na tržište je stigao prvi iPhone. Mnogi proizvođači nisu se odmah snašli, ali većina je vrlo brzo našla nekakav suvisli odgovor za Appleov telefon. 

No, među njima nije bio RIM. Zapravo, RIM još uvijek nema dostojnu konkurenciju za njega. Šefovi u RIM-u više su vremena i energije trošili na to da pokušaju sve uvjeriti kako im iPhone i pametni telefoni koji rade na Androidu nisu neka velika prijetnja, ali ispostavilo se da su pogrešno mislili.

Naime, RIM-ovci su se pouzdali u najave iz Applea i Googlea kako su njihovi telefoni namijenjenji širokim masama, za razliku od BlackBerryja koji je bio ljubimac biznismena. Međutim, baš zato što su bili prilagođeniji prosječnim korisnicima, iPhone i Androidi pomalo su RIM-u otimali korisnike. 

Predstavili su svoje trgovine online sa milionima aplikacija, za kojima su korisnici doslovno poludjeli. RIM je to učinio dosta kasno, ali njihov 'app world' nije ni približan onome kakvog imaju Apple i Google. Ne treba zaboraviti da je u međuvremenu i Microsoft krenuo sa svojom platformom koja uprkos  poteškoćama ipak ostvaruje neke uspjehe.

RIM je pokušao konkurisati i na tržištu tableta, pa je predstavljen PlayBook, no ni tu se nisu usrećili. RIM-ov direktor Thorsten Heins u razgovoru za Telegraph prošle nedjelje  najavio je kako RIM kreće s novim operativnim sistemom, BlackBerry 10. 

Međutim, u širokoj upotrebi biće tek početkom 2013. Iako se najavljuje kao njihov najpotpuniji softver do sada, bilo bi bolje da je spreman ranije. I to puno ranije.

BlackBerry 10 je softver čije karakteristike govore da su u RIM-u konačno počeli slušati savjete, ali i želje korisnika. Bit će to njihov prvi softver koji će zaista podržavati pravi multitasking, njegova auto-navigacija navodno je vrhunska tehnologija i konačno su veliku pažnju posvetili zabavi, multimediji i igrama. 

Sve su to predispozicije koje bi mogle pomoći RIM-u da se vrati u dane ponosa i slave. Ukoliko novi softver zaista bude najbolja stvar koju su ikada napravili, kako je najavio Heins, onda ih se i isplati čekati još koji mjesec, odnosno do 2013. 

Ali, ako i to propadne, teško da im preostaje još bilo kakav drugi potez.

Portal Analitika