Region/Svijet

Bećirović: Rezolucija o Srebrenici čista kao suza, mi nikome nismo plaćali 500.000 dolara da bude uzdržan

Predsjedavaći Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je, povodom usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izavio da je BiH pobijedila i da je tu pobjedu nemoguće osporiti, dodavši da će se tek ustanoviti koliko su "negatori genocida plaćali nekim državama".

Bećirović: Rezolucija o Srebrenici čista kao suza, mi nikome nismo plaćali 500.000 dolara da bude uzdržan Foto: BETAPHOTO/HINA/FENA/Hazim Aljović
Klix.baIzvor

Bećirović je na Instagrmau naveo da je BiH pobijedila, ubjedljivo i da će iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, to biti sve jasnije – 84 glasa za istinu i BiH i samo 19 glasova za negatore genocida, prenio je Klix.ba.

"Svaki glas za Bosnu i Hercegovinu je čist kao suza. Mi nismo nikome plaćali 500.000 dolara da bude uzdržan. Koliko su negatori genocida plaćali nekim državama to ćemo tek saznati", kazao je Bećirović.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina pokazala dostojanstvo i da se izborila za pravdu i istinu.

"Bosna i Hercegovina je pokazala snagu i odlučnost. Bosna i Hercegovina nije zanijemila kako to govori aktuelni predsjednik Srbije, mi iskazujemo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici", kazao je Bećirović.

Dodao je da u Generalnoj skupštini UN nije bila sportska utakmica, već je usvojena Rezolucija o jedinom genocidu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

"Umjesto što koristi riječ "ponos", pozivam predsjednika Srbije da počne koristiti riječ "sramota"", rekao je Bećirović.

On je pozvao Vučića da umjesto serviranja medijskih podvala pročita presudu Međunarodnog suda pravde, presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Rezoluciju Generalne skupštine UN o obilježavanju i sjećanju na genocid u Srebrenici.

"Umjesto tradicionalne nacionalističke discipline pretvaranja očiglednih poraza u pobjede, pozivam predsjednika Srbije da pogleda istini u oči. Vrijeme je", naveo je Bećirović.

Portal Analitika