In firme

VIDEO: Maska koja daje super čula

0605maska
M
aska koja pojačava čula daje mogućnost isprobavanja vida i sluha koje imaju superheroji.

VIDEO: Maska koja daje super čula
Portal AnalitikaIzvor

Grupa studenata sa Rojal koledža u Londonu, napravila je prototip maske koja omogućava onom ko je nosi da pojača svoju senzornu percepciju poboljšavanjem vida i sluha na isti način kao kada upravlja postavkama na TV-u ili radiju, prenosi b92.

Maska pod nazivom "Eidos" je u mogućnosti zumiranja i izdvajanja slike i zvuka koje poželite, odnosno odvaja ih od okolne "buke", baš kao što to čine superheroji u filmovima tipa "Iron Man".

Prototip maske se sastoji od dva dijela, prvog koji prekriva usta i uši i služi za prijem zvuka i drugog namijenjenog očima korisnika za poboljšanje vizualne percepcije.

Audio maska posjeduje usmjereni mikrofon za hvatanje zvuka koji se potom procesira pomoću softvera za neutralizaciju pozadinske buke. Zvuk se zatim prenosi korisniku kroz slušalice i centralni dio koji prekriva usta, koji prosljeđuje izolovan zvuk direktno kroz unutrašnje uho preko vibracija kosti lobanje, što kako kažu, "stvara osjećaj kao da čujete nečiji glas direktno u svojoj glavi".

Vizuelna maska prekriva oči korisnika i donosi specijalne efekte poput onih koji se mogu vidjeti na fotografijama sa velikim ekspozicijama u ono što korisnik vidi u realnom vremenu. Naglavna kamera hvata sliku i šalje je ka računaru koje je procesira posebnim softverom koji omogućava njen "overlay", odnosno miješanje oba izvora i reprodukciju finalne slike unutar korisnikove maske. To omogućava korisnicima da vide uzorke i tragove pokreta koji su inače neprimjetni.

Proizvođači ovog neobičnog sistema kažu da bi se ova maska mogla primjenjivati za razne namjene, uključujući sportove, omogućujući timovima vizualizaciju i poboljšanje tehnike u realnom vremenu, kao i u scenskoj umjetnosti gdje se efekti koji su inače uobičajeno limitirani na video mogu dodati živim nastupima, a audio dio bi mogla koristiti publika na koncertima kako bi pojačala određene elemente u nastupima muzičara.

Dizajneri takođe sugerišu da se filtriranje pozadinske buke može koristiti za poboljšanje fokusiranja u učionicama za djecu s ADHD-om (poremećajem hiperaktivnosti i deficitom pažnje), i da se može primjenjivati i na starijim osobama koji imaju poteškoća sa sluhom.

Naučnici kažu kako ovaj projekat razvijaju sa konačnim ciljem da se digitalna tehnologija u potpunosti stopi sa organskim ljudskim telom.

Portal Analitika