In firme

Novi servisi u okviru Windows Azure platforme

18Azure
W
indows Azure Infrastructure Services, novi Microsoftov servis omogućuje klijentima da svoje postojeće aplikacije prenesu na Cloud platformu. U novu ponudu, uključeno je i smanjenje tržišne cijene ovog proizvoda.

Novi servisi u okviru Windows Azure platforme
Portal AnalitikaIzvor

Na novi veliki korak u ostvarivanju generalne strategije zasnovane na Cloud platformi, kompanija Microsoft se odlučila nakon brojnih konsultacija i razgovora sa svojim partnerima širom svijeta. Kako je istaknuto tokom predstavljanja novih mogućnosti, gotovo sve partnerske kompanije su se složile u konstataciji da uspjeh Cloud platforme leži u vrijednosti koju ona dodaje poslovanju.

“Klijenti nipošto ne žele da odbace svoju postojeću infrastrukturu da bi je zamijenili onom koja je bazirana na Cloudu. Ono što oni zapravo žele jesu njihove tekuće investicije, obogaćene fleksibilnošću koju ova platforma donosi. Ono što Microsoft izdvaja je mogućnost izbora, izbora da svoje virtuelne mašine podignu u svom datacentru, partnerovom datacentru ali i na Windows Azure platformi, te da ih pomjeraju izmedju ova tri onda i kada njima to odgovara” – Istakao je generalni direktor Microsofta u Crnoj Gori, Oliver Obradović.

Vođeni idejom da klijenti ne žele da biraju između niske cijene i vrhunskih performansi, u kompaniji Microsoft su se odlučili da cijenu za Computing, skladištenje podataka i propusni opseg prilagode cijenama na tržištu. U početku, samo će cijene za Virtual Machines i usluge Clouda biti redukovane od 21% do 33%.

“Ukoliko vas je do sada brinulo to što je Windows Azure košta više, te brige su počevši od danas prošlost. “ – Rekao je direktor operacija u kompaniji Microsoft, Stiven Martin i dodao da će se nove cijene odnositi na sve klijente koji na bilo koji način odluče da kupe Windows Azure.

Nova ponuda podrazumijeva i više memorije za Virtual Machines (28GB/4core i 56 GB/8 core) kao i brojne nove aplikacije u okviru Microsoft validated instances koje pored ostalih uključuju i SQL Server, SharePoint, BizTalk Server i Dynamics NAV, ali isto tako i sve popularne OpenSource alternative.

Jedna od brojnih kompanija koje su iskusile sve benefite Windows Azure-a je norveški Telenor, koja je trebala da unaprijedi svoja SharePoint rješenja u 13 poslovnih odeljenja i 12 država. Umjesto tradicionalnog načina unaprijeđivanja, kojim bi u velikoj meri opteretili svoj budžet i probili sve vremenske rokove, u Telenoru su se odllučili za Windows Azure i umjesto za tri mjeseca, unaprijedili SharePoint za svega dvije nedelje. Na ovaj način, kompanija Telenor nije samo uštedjela vrijeme već i novac, jer su zahvaljujući ovom potezu uspjeli da smanje troškove projekta za 70%. U ovom trenutku, Telenor je samo jedan od preko 200.000 Windows Azure korisnika.

Više informacija i mogućnost besplatnog testiranja novih usloga, dostupni su na WindowsAzure.com Za sve koji žele detaljno objašnjenje svih novina, dostupan je Scott Guthrie’s blog .

Portal Analitika