Literatura

Martinović promoviše "Antičke gradove" u podgoričkoj Biblioteci "Radosav Ljumović"

2703Martinovic
K
njiga Miraša Martinovića „Antički gradovi - Snovi i sudbine“ biće sjutra predstavljena u Kosoj sali podgoričke Biblioteke „Radosav Ljumović“, od 19 časova.

Martinović promoviše "Antičke gradove" u podgoričkoj Biblioteci "Radosav Ljumović"
Portal AnalitikaIzvor

O ovom djelu, koje je već predstavljeno i van granica Crne Gore, govoriće prof. dr Sonja Tomović-Šundić,  književni kritičar i publicista Vlatko Simunović, i sam autor.

Priča o dvadesetak istorijski poznatih gradova, koji su u raznim periodima trajali na ovim prostorima, rezultat je opsesije i potrebe autora da pronikne u prošlost i pronađe niti koje je vezuju sa nama danas.

- Za svaki grad pišući autentičnu priču, Martinović je pronašao originalni ključ, otvorio ga, tako da svi ovi gradovi sada, raskriljenih kapija , čekaju da se u njih ponovo uđe - piše čuveni hrvatski pisac i publicista Predrag Matvejević u predgovoru pod nazivom „Govor gradova“.

- U traganju za prošlošću Crne Gore koja ima više civilizacijskih pisama ispisanih njenim licem - gradovi su me pozivali najprije imenima, kasnije svojim ostacima, bedemima, kapijama, stepeništima trgovima. Konačno i svojom metafizikom, snovima i sudbinama - kazao je Martinović.

Poznati crnogorski pisac i publicista, u širem regionu je prepoznat kao autor zainteresovan za antičke teme i zaboravljene pejzaže Crne Gore. Tome su posvećeni njegovim romani: „Putevi Prevalise“, „Otvaranje Agruviuma“ i roman „Teuta“, koji je doživio više izdanja, a po kome je napravljena i istoimena pozorišna predstava u režiji Slobodana Milatovića. Njegova prva knjiga „Mit o Trešnji“ je zbirka poezije za koju je dobio književnu nagradu „Lazar Vučković“. Godine 2010. objavio je i „Nevidljivi ljetopis“, prvi od četiri djela koje je objedinio naslovom „Neotkrivena zemlja“. Dobitnik je Okotobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome Martinović danas živi i stvara.

Foto: cetinje-mojgrad.org

Portal Analitika