Zanimljivosti

Naučnici: Da Vinčijevi crteži hirurški precizni

1303vinci1
U
poređivanjem medicinskih crteža renesansnog genija Leonarda da Vinčija i savremenih snimaka magnetne rezonance i skenera tijela, naučnici su došli do zaključka da su Da Vinčijeve skice „zaprepašćujuće precizne“.

Naučnici: Da Vinčijevi crteži hirurški precizni
Portal AnalitikaIzvor

Leonardo da Vinči je dugo hvaljen kao jedan od najboljih majstora renesanse i čovjek ispred svog vremena, ali je sada dobio i zvanično priznanje za svoje medicinske crteže.

Tim stručnjaka uporedio je Da Vinčijeve anatomske crteže sa savremenim snimcima ljudskog tijela i utvrdio da su njegove skice precizne do najsitnijih detalja i pored ograničene tehnologije i manjka savremenog medicinskog znanja.

okdavinci2

Crteži, koji su stotinama godina ispred svog vremena u pojedinim oblastima, ostali su vjekovima „izgubljeni" među umjetnikovim ličnim dokumentima.

Da su bili objavljeni u to doba, kustosi izložbe koja će biti otvorena na Edinburškom festivalu u avgustu smatraju da bi predstavljali „najuticajnije djelo o ljudskom tijelu ikada sačinjeno".

„Poslije 500 godina, poređenja sa snimcima magnetne rezonance i skenera tijela pokazuju da je Leonardovo djelo i danas relevantno", rekli su kustosi, a prenosi Telegraf.

ok1303davinci3Glavni kustos Martin Klejton rekao je da je cilj projekta bio da ispita medicinsku relevantnost Da Vinčijevih „izvanrednih" crteža. Projekat je završen zaključkom da su njegove skice „zaprepašćujuće" precizne.

Skice su mahom napravljene u zimu 1510-1511. godine kada je Da Vinči obavio 20 disekcija. Na njima su prikazani mišići, kosti i tetive.

Umjetnik je takođe prikazao i prvi precizan opis kičme, kao i crtež djeteta u materici u pravilnom položaju.

 

Portal Analitika