In firme

Počinje "usporavanje" interneta zbog piraterije

2602internet
K
ontroverzna strategija za borbu protiv internet piraterije u SAD počela je da se primjenjuje od ponedjeljka 25. februara, a posljedica za milione korisnika koje ilegalno skidaju filmove ili muziku mogla bi da bude gubitak pristupa internetu ili značajno smanjenje brzine.

Počinje "usporavanje" interneta zbog piraterije
Portal AnalitikaIzvor

Novi "Kopirajt sistem upozorenja" (Copyright Alert System) popularno nazvan bejzbol rječnikom "šest pokušaja" (six strikes) sistem, je rezultat partnerstva najvećih Internet servis provajdera (ISP) i industrije "zabave", kojim će pokušati da se smanji krađa kopirajtovanih materijala online. Filmska i muzička industrija trpi gubitke od više milijardi dolara svake godine.

“Copyright Alert System” podržao je predsjednik Barak Obama, a "progurale" su ga velike izdavačke kuće i Holivud. Sam plan razvijan je skoro četiri godine, a u njegovom stvaranju učestvovali su AT&T, Cablevision Systems, Comcast, Time Warner Cable, Verizon...

U novom sistemu, korisnici interneta koji skidaju kopirajtovane materijale prvo će dobiti seriju "uzbuna". Kritičari sistem i zovu "šest pokušaja" pošto se vjeruje da će šesto kršenje kopirajta dovesti do kazne od strane internet provajdera.

Detalji kako će pojedinačno internet provajderi da primjenjuju mjere upozorenja još nijesu poznati, ali već sada se očekuje da će svako imati nešto "svoje". Američki "Verizon", po planu koji je "procurio" prije mesec dana, planira da uspori internet svojim "piratima" na brzinu dajal-apa i to na dva do tri dana.

"Time Warner Cable" planira da privremeno suspenduje internet konekciju onima za koje se sumnja da skidaju kopirajtovane materijale i to sve dok korisnik ne pozove predstavnika kompanije i "složi se da više neće to da radi".

U postu na blogu, Džill Leser, izvršna direktorka Centra za Kopirajtovane informacije, napisala je da su mjere uzbunjivanja tu da "obrazuju, a ne da kažnjavaju" i da se nada da će one da usmjere ljude da koriste alternativne, legalne stvari i da će im omogućiti da zatraže i dobiju nezavisnu revizorsku agenciju koja će da procijeni da li su korisnici zaista krivi za kršenje kopirajta.

izvor:b92.net, foto: imallergic/Flickr

Portal Analitika