In firme

Pentagonova kamera koja vidi sve

kamera30okŠto dobijate kada 365 telefonskih kamera od 5 MP spojite u jedinstveni mozaik i dodate još nekoliko super-tajnih dodataka? Dobijate kameru Argus-IS od koje ne možete da se sakrijete.

Pentagonova kamera koja vidi sve
Portal AnalitikaIzvor

Argus-IS (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System) je kamera koju potpisuje Pentagovona agencija za razvoj novih tehnologija (DARPA). Ova moćna spravica može da se pohvali sa nevjerovatnom rezolucijom od 1.8 gigapiksela!

Bilo je potrebno trideset mjeseci rada i nešto više od 18.5 miliona dolara da Argus-IS postane realnost. Sada ova kamera može da usnimi u jednom potezu površinu od čak dvadeset pet kvadratnih milja, uključujući veoma sitne detalje, i to sa visine od šest kilometara, piše sajt PetaPixel.

kamera30

Primjera radi, sa te visine kamera može sasvim pristojno da usnimi i objekte veličine svega petnaestak centimetara, uz to svakodnevno čuvajući i obrađujući prikupljene podatke.

Podatak da je moguće da u svakom trenutku iznad nas može letjeti jedno ovakvo svemoćno oko koje snima i bilježi sve, ne djeluje nimalo bezazleno. Ipak, biće nesumnjivo zanimljivo pratiti kako će se ovakav skok u razvoju kamera vremenom prilagođavati „običnim smrtnicima” i potrošačkom društvu.

(B92)

 

Portal Analitika