In firme

VIDEO: Kako ce raditi "svemirski smecari"

2301DARPAPhoneixProjekat agencije vojske Sjedinjenih Država ima smjeli cilj - pokupiti ono što se još može iskoristiti sa satelita koji više nisu u funkciji, a još su u orbiti, prenosi T portal.

VIDEO: Kako ce raditi "svemirski smecari"
Portal AnalitikaIzvor

DARPA - skraceno od Defense Advanced Research Projects Agency - agencija Ministarstva odbrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za americku vojsku, prošlog ljeta je najavila program nazvan Finiks (Phoenix).

Njegova svrha i cilj su prilicno su ambiciozni: kupice satelite koji više nisu u funkciji i drugo smece koje smo ostavili da pluta u orbiti, i iz njega izvuci dijelove koje je još moguce iskoristiti.

Proteklih mjeseci nije se moglo cuti puno o tome kako projekat napreduje. Sudeci po videu objavljenom na Jutjubu (YouTube), izgleda da nisu sjedili skrštenih ruku.

Koliko se može zakljuciti po prikazanom, još se radi na konceptu i u laboratoriju. Ali vidi se više komponenti koje ce, nadaju se u DARPA-i, biti upotrijebljene za opremanje „svemirskih smecara“.

Testiranje ce, piše Engedžet (Engadget), vjerovatno još nekoliko godina biti obavljano na Zemlji, prije nego što se cistaci otisnu u bliži svemir. Prva probna misija najavljena je za 2016. godinu.

Phoenix predvida lansiranje opslužne letjelice, opremljene robotskim rukama i s dovoljno konjskih snaga za samostalan rad, ako se za tim ukaže potreba. Uslijedice lansiranje niza manjih radnih letjelica. Opslužni brod dosegnuce dio orbite nazvan „groblje“, na visini od otprilike 35 kilometara, zgrabice unaprijed odabrane olupine i iz njih izvuci korisne dijelove.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika